LVI-alalle miehensä kautta tullut Jaanika Jõgi nauttii erilaisista työpäivistä ja yrittäjän vapaudesta

LVI-alalle miehensä kautta tullut Jaanika Jõgi nauttii erilaisista työpäivistä ja yrittäjän vapaudesta

Rivers Project Oy:n Jaanika Jõgi on toiminnan nainen. Hänen uralleen on mahtunut monenlaista; hallin maalauksesta pesulaan ja jauhelihan pakkaamisesta rakennustyömaille eristäjäksi. Virosta kotoisin oleva nainen vietti hyvin tavanomaisen lapsuuden maaseudulla. Ammattikoulun jälkeen hän päätyi suoraan töihin. Vuoden 2008 lama kuitenkin havahdutti, että Suomessa elämältä voisi saada enemmän. 

Nyt Jaanikalla on miehensä kanssa Suomessa LVI-alan osakeyhtiö ja selkeä työnjako: Jaanika vastaa paperihommista, sekä eristäjän töistä työmailla. Puoliso Jaanukselle kuuluu työnjohto sekä kaikki viestintä työmaiden ja asiakkaiden kanssa, mukaan lukien uusasiakashankinta. 

Mutta kuinka tähän on päädytty? Muun muassa rohkealla yrittäjähengellä, tilanteisiin tarttumisella ja hyvillä verkostoilla. Otetaanpa selvää Jaanikan tarinasta ja Rivers Projectin synnystä.

Virosta Suomeen töihin

Raha oli Jaanikalle yksi motiivi muuttaa Suomeen 14 vuotta sitten. Mutta mikä oli syy pysyä Suomessa? – “Rakkaus. Minun piti muuttaa Suomeen vain vuodeksi, mutta suunnitelmat muuttuivat. Miehenikin on virolainen, muuttanut vain Suomeen aiemmin.”

Alkuaika Suomessa oli oman paikan hakemista ja erilaisten töiden kokeilemista. “Eka työpaikkani Suomessa oli hallin maalaus, jota kesti seitsemän kuukautta. Sitten olin melkein vuoden kotona, nautin vain Suomesta. Siivoojanakin olin kuukauden, mutta totesin, että se ei ollut minua varten. Kun ystävä lopetti työt pesulassa, menin sinne hänen tilalleen ja olinkin siellä viitisen vuotta. Pesulassa lopetin, koska muutimme Hangosta pääkaupunkiseudulle.”

Jaanikan putkimiehenä toimiva puoliso alkoi käydä töissä pääkaupunkiseudulla, Vantaalla. Muutto lähemmäs miehen työpaikkaa pakotti Jaanikankin etsimään töitä Jumbon läheltä. Jaanika päätyi HK:n tehtaalle pakkaamaan jauhelihaa. Muutaman vuoden jälkeen Jaanika totesi, ettei halua enää tehdä “liukuhihnatyötä” kellarissa, aina samalla porukalla. “Juuri siihen kyllästymiseeni osui miehen työpaikan vaihto. Hän kysyi, olisinko kiinnostunut tulemaan raksalle eristystyöhön. Olin. Olen tosi kiitollinen yritykselle, joka otti minut töihin, vaikken osannut aluksi mitään. Minulla ei ollut edes mitään hajua rakennusalasta, mutta pikkuhiljaa opin. Olimme samoilla työmailla: mies oli työnjohtaja, minä eristäjä.”

“Voi sen noinkin tehdä” -havahtuminen

Elämän käännekohdat voivat saada alkunsa yhdestä lauseesta, yhdestä ihmisestä tai yhdestä tilanteesta. Kokonaisuuden näkee usein vasta jälkikäteen. Jaanika muistelee lämmöllä yhtä elämänsä käännekohtaa:

“Jossain vaiheessa vaihdettiin miehen kanssa yritystä. Yhtenä päivänä istuttiin taukohuoneessa ja yksi työkaveri sanoi, että teidän olisi mahdollista tienata paljon enemmän rahaa kuin nyt, jos ryhtyisitte kevytyrittäjiksi. Hän itse oli kevytyrittäjä FLOY:lla. Hän kertoi miten laskutus hoidetaan ja ajattelin, että onko tämä joku huijaus!? Mutta hän näytti tuntilappuja ja laskutusta, jolloin oli pakko uskoa, että totta se on.”

Asiaa hieman pohdittuaan niin Jaanika kuin miehensäkin irtisanoutuivat työpaikastaan ja aloittivat kevytyrittäjinä kevättalvella 2020. “Kun ekat laskut oli lähetetty, ekaa kertaa huomasin, miten raha tulee joka viikko, joka perjantai. Oli mahtava huomata, että kun ruoat ja kaikki muu tarpeellinen oli ostettu, jäi vielä rahaa tilille.”

Pariskunta ei ole pitänyt kevytyrittäjyyttä omana tietonaan, vaan vinkannut siitä muillekin – niin virolaisille kuin suomalaisillekin kollegoilleen: “Suurin osa meidän vinkistä aloittaneista kevytyrittäjistä on myös edelleen kevytyrittäjinä FLOY:lla, kun ovat olleet tyytyväisiä ja FLOY:lla on niin hyvä se prosentti (4%).”

“Pitäisikö tehdä Oy?”

Jaanikan ja miehensä Jaanuksen yrittäjyys lähti liikkeelle kevytyrittäjyydestä, mutta siitä on jo jatkettu eteenpäin, oman yrityksen perustamiseen. 

Kun ajatus omasta yrityksestä oli kypsynyt päässä jo jonkin aikaa, osakeyhtiön perustaminen oli lopulta nopea päätös.

“Joku helmikuun viikonloppu 2021 istuttiin mieheni kanssa ulkoporealtaassa ja heitettiin ilmoille ajatus, että pitäisikö tehdä oy? Otin läppärin esille, että no perustetaan se! Soitin saman tien ystävälle ja pyysin vähän apua. Ennen nukkumaan käymistä meillä oli oy perustettu.”

Mikä osakeyhtiön kanssa on erilaista kuin kevytyrittäjänä? Jaanika toteaa, että ainakin hyvän kirjanpitäjän merkitys. “Mun mielestä yrityksessä on kaksi todella tärkeää työntekijää – työnjohtaja ja kirjanpitäjä. Olen tosi iloinen siitä, että kaveri suositteli meille heti tosi hyvää kirjanpitäjää, jolta voin kysellä.”

Entä se yrityksen toinen avainhenkilö, työnjohtaja? Hänkin on Jaanikan luottohenkilö – oma puoliso Jaanus, joka on ollut LVI-alalla pian 30 vuotta. 

Yrittäjäpariskunnan työnjako

Rivers Project Oy:n yrittäjäpariskunnalla on selkeä työnjako. Jaanika vastaa kaikista paperihommista, kirjanpidosta ja laskutuksesta, sekä käy työmaalla tekemässä eristystöitä. Jaanukselle puolestaan kuuluu työnjohto, kaikki keskustelut asiakkaiden kanssa, sekä neuvottelut uusista asiakkaista ja työmaista. “Hän ei halua kuulla mitään paperihommista”, Jaanika naurahtaa, ja lisää, että homma toimii heillä hyvin näin.

Entä tuleeko eripuraa silloin, kun ollaan samalla työmaalla, vaimo eristäjänä ja mies putkimiehenä ja työnjohtajana? 

“Kun ollaan samalla työmaalla, Jaanuksella on valkoinen työnjohtajan kypärä, minä olen tavallinen työntekijä. Olisin varmaan aika huono työnjohtaja. Hän on paljon parempi ja rennompi – ymmärtää myös, että porukka haluaa käydä kahvilla ja tupakalla!” Jaanika nauraa.

Yrittäjän vapautta ja investointeja yrityksen kasvuun

Työmaapäivinä Jaanika herää klo 5, sillä haluaa juoda rauhassa kaksi kupillista kahvia ja tehdä koiralenkin ennen kuin työpäivä alkaa klo 7. Työmaalla lopetetaan 15:30 ja iltaisin tehdään paperihommat. “Maanantait ja tiistait on varattu laskujen tekemiseen. Kaikki lähettävät silloin minulle materiaalit. Viikonloppuisin en halua tehdä töitä, mutta mieheni Jaanus voi silloinkin mennä työmaalle, jos on kiireistä.”

Jaanika Jõgi eristyshommissa Rivers Project Oy

Jaanikasta tuntuu hyvältä, että kiireisten aikojen vastapainoksi hän voi olla aika paljon myös kotona koirien kanssa, silloin kun eristystöitä on vähemmän. “Se on sitä yrittäjän vapautta. Mitä töitä otat vastaan, ja milloin niitä teet. Ja että pystyt maksamaan palkkaa.”

Oman yrityksen perustaminen on muuttanut myös raha-ajattelua. “Kun olin kevytyrittäjä, tienasin tosi hyvin. Nyt kun olen yrittäjä, en halua nostaa niin paljoa palkkaa tai edes ottaa vielä osinkoa. Olen sanonut kirjanpitäjälle, että parempi käyttää rahaa yrityksen kehittämistä varten.”

Jaanika kertoo, että vastikään on muun muassa ostettu kaivinkone, joka mahdollistaa liiketoiminnan laajentamisen myös infratöihin, kuten maan alle kaivettaviin vesiputkiin ja viemäreihin.

Rivers Projectin asiakkaat ovat tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, sekä Hyvinkäällä ja Klaukkalassa. Kerrostaloissa tehdään paljon saneerausremontteja, ja lisäksi on LVI-projekteja uudisrakennuksissa, kuten omakotitaloissa ja rivitaloissa.

Parasta kevytyrittäjyydessä ja FLOY:ssa

Kevytyrittäjyys oli Jaanikalle ja Jaanukselle merkittävä ensimmäinen askel kohti yrittäjyyttä. Heidän tarinansa todistaa, että kun on kevytyrittäjänä todennut kysynnän löytyvän ja myyntiä syntyvän, voi hyvillä mielin siirtyä toiseen yritysmuotoon, jos se tuntuu kiinnostavalta ja fiksulta ratkaisulta. 

Jaanika toteaa, että FLOY:n kevytyrittäjäverkostosta on ollut heille valtava apu myös nyt yrittäjinä: “Kevytyrittäjyys on ihana juttu, kun omat työntekijät ei riitä jollakin työmaalla!”

Työnantajan ja laskutusta hoitavan yrittäjän näkökulmasta Jaanika lisää vielä: “Käyttämistämme kevytyrittäjistä osa on FLOY:lla ja osa toisessa kevytyrittäjien laskutuspalvelussa. Haluan nähdä laskuilla viitenumerot, työselitteet ja niin edelleen, ja FLOY-laskuilta löytyy ne kaikki. Toiselta laskutuspalveluyritykseltä ei tule yhtä täydellisiä laskuja. Sekin on kiva, että FLOY-lasku tulee aina ensin minulle tarkistettavaksi ja kun kuittaan sen, tulee vasta varsinainen lasku. Yrittäjänä en kaipaa selvittelyjä, vaan haluan vastauksia heti.”

Työmaan ainoa nainen ja se tärkeä valkoinen kypärä

Jaanika on usein työmailla ainoa nainen. “Jos on joku työmaa, missä kukaan ei tiedä meistä, en edes kerro että olen yrittäjä itse.”

Kun Jaanikalta kysytään, missä hän näkee itsensä ja Rivers Projectin viiden vuoden päästä, vastaus on hyvin maltillinen, mutta päämäärätietoinen.

“Haluaisin, että Rivers Project Oy on pieni yritys, joka on tunnettu hyvästä laadusta ja hyvästä porukasta. En halua viittäkymmentä työntekijää, vaan mieluummin ehkä 20 työntekijää, ja sitä että Jaanuksen ei tarvitsisi tehdä niin paljoa töitä, vaan hän voisi ottaa rennommin, kun joku toinen hoitaisi puolet hänen hommista. Toivottavasti olisi hyvä ilmapiiri – sellainen, että kaikki haluaisi olla meillä töissä.”

Jaanikan haaveena on, että kun yritys kasvaa, hän voisi keskittyä täysipainoisemmin paperihommiin, joita voisi hoitaa yhtä lailla myös Virosta. Silti tärkeää on, että edelleen pääsisi välillä pyörimään työmailla. 

“Haaveilen, että viiden vuoden päästä pystyn kävelemään työmaalla valkoisen työnjohtajan kypärän kanssa – että olen oppinut jo niin paljon LVI-alasta!”

Hyvää elämää

Tulevaisuuden suunnitelmista kysyttäessä tästä yrittäjänaisesta huokuu rohkeus ja tavoitteellisuus: “Mun mielestä näyttää vähän siltä, että ihmiset on laiskoja, jolloin eivät edes aseta tavoitteita. En mä pystyisi 20 vuotta tekemään jauhelihan pakkausta liukuhihnalla! Haluan myös kasvaa ja kehittyä.”

Ja toisaalta työ on vain työtä. Tärkeää on rakentaa omannäköinen, merkityksellinen arki, sekä pitää hyvä tasapaino työn ja muun elämän välillä. Jaanika tiivistää ajatuksensa näihin sanoihin: “En halua miljoonia, vaan sitä että elämä olisi hyvää.”

Jaanus ja Jaanika Jõgi Jaanus ja Jaanika Jõgi toimistolla

Ota yhteyttä

Jaanika Jõgi
riversprojectoy@gmail.com

Kiinnostuitko kevytyrittäjyydestä ja sen tuomista mahdollisuuksista?
Lue tästä lisää kevytyrittäjien tarinoita

Jaa blogi

HAE