Ihana kesä on aivan pian täällä. Toisaalta sopivan kesätyön löytyminen saattaa stressata monia. Tuntuu, että vaikka lähetät hyviä hakemuksia ja pääset haastatteluihinkin, haluamasi paikan vie aina joku toinen. Mikä siis neuvoksi?
Mitä haluaisit tehdä?
Sen sijaan, että selailisit vain työpaikkailmoituksia, pysähdy hetkeksi miettimään muutamaa kysymystä.
- Millainen työ vetäisi sinua puoleensa? Yksin tehtävä, tiimityö, asiakkaiden kohtaaminen?
- Millainen olisi unelmiesi työpaikka, työrooli ja työpäivä?
- Missä olet hyvä? Kirjoittamisessa, suunnittelussa, siivoamisessa, rakentamisessa, valokuvaamisessa, kokkaamisessa…?
- Olisiko sinulla osaamista, jota voisit myydä ja työllistää itsesi kesän ajan?
Voit vaikkapa piirtää mindmapin tai selkiyttää ajatuksiasi keskustelemalla ystäväsi kanssa – mikä vain tuntuu itsellesi toimivimmalta tavalta jäsennellä ajatuksia.
Mitä kevytyrittäjyys tarkoittaa?
Jos kesätyöpaikkaa ei tunnu löytyvän, kannattaa muistaa, että voit luoda työn itse, vaikkei sinulla olisi yritystä. Kevytyrittäjä on henkilö, joka tekee töitä omiin nimiinsä ja laskuttaa tekemästään työstä laskutuspalvelun kautta ilman omaa yritystä. Kevytyrittäjä ei siis tarvitse y-tunnusta tai toiminimeä.
Kevytyrittäjä ei ole työsuhteessa, vaan muodostaa asiakkaisiinsa toimeksiantosuhteen. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kevytyrittäjä neuvottelee itse palkkionsa toimeksiantajiensa kanssa. Kevytyrittäjät kokevat mahtavana vapautena sen, että pääsevät itse valitsemaan asiakkaansa, työtehtävänsä, työaikansa ja -tapansa.
Kevyen tästä yrittäjyyden muodosta tekee se, että paperityöt jäävät laskutuspalvelun huoleksi. Kevytyrittäjän ei esimerkiksi tarvitse huolehtia kirjanpidosta tai laatia tilinpäätöstä. Riittää kun hän laskuttaa tekemistään töistä.
Saat palkan tilillesi, kun toimeksiantaja on maksanut laskun. Palkassa on automaattisesti vähennetty ansiotulovero ja laskutuspalvelun palvelumaksu. FLOY:ssa palvelumaksu on 4% arvonlisäverottomasta laskutussummasta.
Keikkaa pukkaa
Kevytyrittäjyys sopii hyvin keikkaluontoisiin töihin, joissa on useampia toimeksiantajia ja vaihtuvia projekteja. Olennaisinta on, että olet myymässä omaa osaamistasi, et fyysisiä tavaroita.
Kevytyrittäjyys on loistava tapa kokeilla yrittäjämäistä toimintaa ilman yrittäjyyden riskejä. Verrataanpa esimerkiksi toiminimeen. Toiminimellä työskentelevä henkilö on juridisesti yksityinen elinkeinonharjoittaja ja henkilökohtaisella omaisuudellaan täydessä vastuussa kaikista yritystoiminnan aiheuttamista kuluista ja sitoumuksista. Kevytyrittäjä puolestaan ei voi velkaantua yritystoiminnallaan.
Joustavuus on yksi kevytyrittäjyyden ehdoton plussapuoli. Jos kesän aikana huomaat, että kysyntää on jatkossakin, voit helposti jatkaa kevytyrittäjänä toimimista myös opiskelujen ohessa. Jos taas keikat loppuvat kesän jälkeen, ei kevytyrittäjyydestä aiheudu mitään kulujakaan.
Vaikuttaako kevytyrittäjyys opintotuen tai opiskelijan asumistuen määrään?
Ihan kuten mussakin tienaamisessa, opiskelijan on oltava tarkkana, että henkilökohtainen vuosituloraja ei ylity. Tulosi vaikuttavat siihen, kuinka monelta kuukaudelta voit nostaa opintotukea kalenterivuoden aikana. Muista kuitenkin, että voit saada tulot milloin tahansa vuoden aikana – vaikkapa pelkästään kesällä – olennaista on koko vuoden ansio.
Lisää tietoa opiskelijan tuloista ja niiden vaikutuksesta opintotukeen löydät Kelan sivuilta
Asumistuen määrää arvioitaessa kevytyrittäjänä saamasi palkka huomioidaan yhdessä muiden tulojesi kanssa. Jos laskutusta on kertynyt niin paljon, että olet joutunut hankkimaan YEL-vakuutuksen, katsotaan todellisten maksettujen palkkojen sijaan YEL-työtuloasi. Usein kevytyrittäjyys opiskelujen ohessa on kuitenkin sen verran pienimuotoista, että YEL-vakuuttamisvelvoite ei täyty joko yrittäjyyden keston tai ansaitun työtulon määrän osalta.
Työn teettäminen on helppoa ja joustavaa
Kevytyrittäjyys tekee työn teettämisestä joustavampaa. Siksi se on tämän päivän hektisessä arjessa toimeksiantajalle erittäin houkutteleva vaihtoehto. Toimeksianta sopii suoraan kevytyrittäjän kanssa työtehtävästä, hinnasta, aikataulusta, laskutussyklistä ja muista mahdollisista ehdoista.
Toimeksiantaja voi luottaa, että työ tulee hoidetuksi ja verot maksetuksi asianmukaisesti. Sovitun työsuorituksen jälkeen toimeksiantajan tehtäväksi jää vain laskun maksaminen.
Muistathan myös, että jos asiakkainasi on kotitalouksia, on asiakkaan mahdollista saada kotitalousvähennystä kotona suoritettavasta työstä, kuten siivouspalveluista, puutarha- ja remonttitöistä.
Kevytyrittäjyydestä etua myös myöhemmällä työuralla
Jos teet kesätyönäsi jotakin, mitä rakastat ja missä pääset hyödyntämään esimerkiksi opiskeluissa kertynyttä osaamistasi, on työ paitsi motivoivaa, myös näyttää hyvältä ansioluettelossasi.
Entä mietipä miten rekrytoijat myöhemmin suhtautuvat, kun kerrot, että tilanteessa jossa et löytänyt itsellesi kesätyötä, loitkin sen itse. Se jos mikä kertoo reippaasta toimeen tarttumisesta ja oma-aloitteisuudesta, jota arvostetaan toimialasta riippumatta.
Parhaassa tapauksessa voit saada kevytyrittäjyydestä hyvän keinon ansaita lisätuloja myöhemminkin, opiskelujen tai vaikkapa muun työn ohessa. Kenties pääset siinä testaamaan liikeideaasi. Mikään ei estä sinua myöhemmin siirtymästä johonkin toiseen yrittäjyyden muotoon, jos se tuntuu ajankohtaiselta.
Näin pääset eteenpäin
Kirkasta ensin itsellesi liikeideasi. Missä olet hyvä ja mitä osaamistasi olet myymässä? Miten tiivistät liikeideasi lyhyeksi hissipuheeksi?
Tämän jälkeen on tärkeää kartoittaa potentiaaliset asiakkaat. Löytyykö lähipiiristäsi ihmisiä, joilla olisi tarvetta tarjoamillesi palveluille? Miten tavoitat asiakkaasi? Voisitko markkinoida itseäsi sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi asuinpaikkasi Facebook-ryhmissä tai Instagram-tililläsi? Pohdi yksityishenkilöiden lisäksi myös yrityksiä, jotka voisivat olla kiinnostuneita maksamaan tarjoamastasi työstä. Minkä konkreettisen hyödyn tarjoat asiakkaillesi?
Kun tiedät, mitä myyt ja kenelle, on määriteltävä tarjoamasi palvelun hinta. On tärkeää, ettei hinnoittele työtäsi alakanttiin, mutta toisaalta et myöskään liian kalliiksi, jolloin riskinä on, että karkotat potentiaaliset asiakkaat kokonaan. Tarvittaessa voit kysyä hinnoitteluun neuvoa laskutuspalvelusta. Hinnoittelussa on tärkeää muistaa myös laskutussummasta vähennettävät sivukulut, kuten verot, palvelumaksu ja mahdollinen eläkemaksu. Arvonlisäverovelvollisuus koskee myös kevytyrittäjiä.
Seuraavaksi pääset valitsemaan laskutuspalvelun, jota alat käyttää. Kun haluat valita vastuullisen toimijan, kannattaa luottaa Uusi työ ry:n jäseniin. Se on kevytyrittäjyyspalveluita tarjoavien yritysten muodostama yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää itsensätyöllistämistä ja kevytyrittäjyyttä. Yhdistyksen jäsenet ovat sitoutuneet alan eettisiin ohjeisiin. Tästä pääset Uusi työ ry:n sivuille
FLOY Oy on Uusi työ ry:n toiminnassa mukana aktiivisesti ja toimitusjohtaja Tommi Hämäläinen istuu yhdistyksen hallituksessa.
Aloita jo tänään
Kun kesätyö kevytyrittäjänä alkaa kutkuttaa, pääset liikkelle todella rivakasti.
Aloita rekisteröitymällä. Se on ilmaista, eikä sido sinua mihinkään. Rekisteröitymisen jälkeen pääset kirjautumaan FLOY-palveluun, jonne täytät tarkemmat henkilötietosi ja esimerkiksi tilinumerosi palkanmaksua varten.
Kun aloitat työskentelyn, täytä ensin työilmoitus. Tällöin voit aloittaa työskentelyn huoletta, sillä olet vakuutettu tapaturman, vastuuvakuutuksen ja oikeusturvan osalta.
“Jokaisella on jotakin osaamista, missä on hyvä. Ehkä se on kertynyt opiskeluista, aiemmista kesätöistä tai vaikka harrastuksista. Kevytyrittäjänä pääset matalalla kynnyksellä liikkeelle ja pääset myymään omaa osaamistasi sekä nauttimaan yrittäjän vapaudesta. Toisaalta saat jättää kaiken byrokratian meidän huoleksemme!”, kiteyttää FLOY Oy:n toimitusjohtaja Tommi Hämäläinen.