Kevytyrittäjä Laura Peltolan luova työ on toteutunut unelma

Laura Peltolalla on monipuolinen tausta, koulutus ja työkokemus: Hän on merkonomi, sisustusartesaani, ompelija ja tällä hetkellä lisäksi puuseppäopiskelija. Vahvuuksikseen hän mainitsee nimenomaan laaja-alaisen näkemyksen ja osaamisen sekä visuaalisuuden ja halun yllättää aina asiakas positiivisesti. 

Tällä naisella on monta rautaa tulessa. Keväällä 2022 julkaistaan yksi kovasti odotettu projekti: Remppamimmit-kirja, jossa Peltola on mukana 15 suomalaisnaisen joukossa. Kirjaan valitut naiset edustavat remppamimmien kirjoa harrastelijoista ammattilaisiin. Peltolan Laravolution-brändin alla tehdään kaikki tilaremontin suunnittelusta toteutukseen ja sisustukseen saakka.

Mistä kaikki alkoi ja missä ollaan nyt

Luovat ideat ja käsillä tekeminen ovat Peltolan uran punainen lanka. “Käsillä tekeminen ja rakentaminen on aina kiinnostanut minua. Pienestä saakka on ollut pensseli ja vasara kädessä. Aloitin tavallaan tämän uran jo lapsena, kun kaivoin mökillä aitasta keinutuoleja ja maalasin niitä.” 

Merkonomiopinnot veivät kuitenkin vuosiksi kaupan alalle, missä vierähti pitkä tovi myös esimiestehtävissä. Mutta jokin lapsuuden haaveissa kolkutteli Peltolan mieltä: “En saanut tarpeeksi taiteellista minää esille. Numerot eivät niin innosta kuin taiteilijana se, että näkee oman työnsä tuloksen. Lopulta päätin tehdä työtä siitä, mitä tykkää tehdä vapaa-ajallakin.”

Kun lähikaupat myytiin Keskolle, tarjottiin Peltolalle mahdollisuutta alkaa kauppiaaksi. Taiteilijasielu totesi pohdinnan jälkeen, että se ei ole ala, jossa hän haluaisi ryhtyä yrittäjäksi ja jäi mieluummin opintovapaalle, opiskelemaan uutta ammattia. “En pystynyt tarpeeksi näyttämään omaa osaamista ja luovuutta. En ollut ajatellut lapsena, että ryhtyisin yrittäjäksi, mutta kova työmoraali on tullut isältä. Olen esimerkiksi pienestä lähtien tiskannut viikkorahani eteen.”

Nyt kolme vuotta sisustusartesaaniksi valmistumisen jälkeen Laravolutionilla on monenlaisia asiakkaita pääkaupunkiseudulla. On pariskuntia, joilla on erilaisia remontti- ja sisustushaaveita, joiden visualisoimiseen ja käytännön toteutukseen haetaan apua ammattilaiselta. Toisaalta on myös taloyhtiöitä, joista yksi mieleenpainuvimmista oli entisöintimaalaus museoviraston suojelukohteen rappukäytävään. Lähivuosina Peltolan toiveena on kuluttaja-asiakkaiden lisäksi päästä palvelemaan yhä suurempaa määrää yritysasiakkaita, esimerkiksi ravintoloita ja hotelleita. 

Työpäivät vaihtelevat, ja se on Peltolan mielestä mahtavaa. Erityisesti suuret urakkakohteet vaativat systemaattista ja suunnitelmallista työskentelytapaa. “Jos kalenteri hukkuisi, olisin aivan hukassa! Kun korona tuli ja kalustetoimitukset viivästyivät, saattoi kuka tahansa asiakkaista soittaa, että nyt ne kalusteet tuli, mikä vaati aikataulujen uudelleen järjestelyä moneen suuntaan.” Toisaalta asiakkaat voivat luottaa, että kun kaiken tilaa yhdestä paikasta, informaatio on selkeämpää eikä tule katkoja ja viivästymisiä. Peltola kiteyttää, että hyvä viestintä asiakkaan, toimittajien ja urakoitsijoiden kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Laravolution-projekteja varten tehdään aina oma whatsapp-ryhmä, jossa tieto kulkee sujuvasti kaikille osapuolille. 

Kiertotalousajattelu on keskiössä Peltolan työssä. Tästä syystä hän on halunnut luoda myös Choose to reuse -brändin, josta kertoo innostuneesti: “Ensi vuodelle on tulossa uusia mahtavia käsityöläisiä yhteistyökumppaneiksi, esimerkiksi kalusteiden tuunaajia ja koruntekijöitä. Hieman nyt tv:ssä esitettävän Aarrepaja-ohjelman tyyliin.”

Miksi kevytyrittäjyys ja FLOY?

Peltola kertaa kevytyrittäjäksi ryhtymistä näin: “Aloitin 2018 lopussa FLOY:ssa, kun olin kesällä 2018 valmistunut ja pitänyt vähän lomaa. Kuulin siitä kaverin kautta, joka oli FLOY:ssa mukana ja päätin kokeilla. 2019 loin Laravolution-brändin. Sitten tulikin korona – onneksi en ollut laittanut Y-tunnusta sitä ennen!”

Korona-aikana on tullut paljon kevytyrittäjiä lisää, ja se on myös urakoitsijalle hyvä ja ketterä tapa saada tekijöitä erilaisiin projekteihin. 

Parasta kevytyrittäjyydessä on Peltolan mielestä se, että pääsee kokeilemaan yrittäjyyttä niin, että joku muu hoitaa laskuttamisen, byrokratian ja paperityöt. Lisäksi FLOY:sta on saanut hyvää opastusta esimerkiksi alv-vähennyksiin. Rakennusalalla on myös omat lainalaisuutensa, joiden täytyy olla kunnossa aloittavallakin tekijällä. Peltola viittaa esimerkiksi vastuuvakuutukseen, joka täytyy olla 3 miljoonaan euroon saakka: “Ainakaan 2018 tätä eivät tarjonneet kaikki laskutuspalvelut.”

Tulevaisuuden visiot

Peltola kertoo, että vuonna 2022 suunnitelmissa on oma Y-tunnus, sillä tarkoituksena on perustaa toiminimi – ainakin aluksi. Peltolan visiona on, että toiminta laajenee muun muassa yhteistyökumppanuuksien avulla. Ja kuka tietää, jos kiinnostuneita sijoittajia on, voisi Laravolution olla jossakin vaiheessa myös osakeyhtiö. 

“Toivoisin, että 5 vuoden kuluttua minulla olisi erittäin osaavia työntekijöitä, ja itse toimisin suunnittelijana, ehkäpä Laravolutionin toimitusjohtajana. Projekteina olisi “Choose to reuse” -hengessä esimerkiksi uusiokohteita ja messutaloja, joissa pääsisi näyttämään taitonsa.” 

Peltola iloitsee siitä, että puu on materiaalina päässyt taas arvoonsa. Hänen metsuri-isäpuolensa ymmärrys puun arvosta elää vahvasti Peltolan omissa toimintatavoissa: “Suosin paljon luonnonmateriaaleja. On mahtavaa, kun olen päässyt remontoimaan yli 100-vuotiaita hirsirakenteisia mökkejä – tykkään niistä kohteista hirveästi!”

Tilaukset ja kyselyt:
Laura Peltola / Laravolution
laravolution@gmail.com
+358 45 267 8250
Nettisivut ja some-kanavat:
Laravolution
Laravolution Instagram
Laravolution Facebook

Lue lisää kevytyrittäjien tarinoita

Jaa blogi

HAE