Kevytyrittäjyys toimeksiantajan näkökulmasta

Olipa kyseessä minkä alan yritys tahansa, voi varsinkin pienemmissä yrityksissä tulla vastaan tilanne, jossa talon sisäinen osaaminen loppuu. Silloin tullaan tilanteeseen, jossa usein pohditaan kahta vaihtoehtoa: Palkataanko lisätyövoimaa, vai ostetaanko osaaminen toisesta yrityksestä. Tässä tilanteessa on myös hyvä muistaa kolmas vaihtoehto: Toimeksiannon antaminen kevytryrittäjälle. 

Tätä mallia on hyödynnetty myös jyväskyläläisessä e-urheiluorganisaatio EXENissä. E-urheiluorganisaatioiden arkeen kuuluu tiimien ylläpidon lisäksi paljon esimerkiksi sisällöntuotantoa ja markkinointia. 

– EXEN hyödyntää kevytyrittäjiä tilanteissa, jossa tarvitaan nopealla aikataululla ja hetkellisesti ammattiosaamista. Esimerkiksi selostaminen, graafinen suunnittelu ja valokuvaus voivat olla tällaisia tarpeita, kertoo EXENin perustaja ja toimitusjohtaja Patrik Falck. 

Kevytyrittäjyys on helppoa ja turvallista molemmille osapuolille 

Vuoden 2022 aikana EXEN on hyödyntänyt monien kevytyrittäjien osaamista. Säännöllisimmin ulospäin näkyy markkinointityö sekä castereiden eli selostajien tekemät lähetykset Twitchiin. Sopivat henkilöt löytyvät joko verkostojen ja sosiaalisen median tai suorien yhteydenottojen kautta. 

– Toiminnan ja talouden vakuuntuessa tavoitteenamme on, että pystymme tarjoamaan vähintään 80-100 tunnin edestä esimerkiksi markkinointihommia lähitulevaisuudessa, kuvailee EXENin operatiivinen johtaja Tuomas Rauhansalo. 

Vaikka e-urheilu alana kasvaa jatkuvasti – tästä osoituksena on esimerkiksi kulttuuri- ja urheilutapahtumien, operaattoreiden, seurojen, oppilaitosten ja kuntien mukaantulo – on tilanne se, ettei kovin monella alan toimijalla ole maksuvalmiutta säännölliseen kuukausipalkkaan. 

– Kevytyrittäjyys on organisaation näkökulmasta erittäin helppo tapa tilata eri projekteihin osaajia. Laskutuskäytänteet ja toimeksiantosopimusten tekeminen tekijän kanssa on nopeaa ja helppoa, Rauhansalo kehuu. Kevytyrittäjistä ratkaisu kasvavan yrityksen osaamistarpeisiin 

 

– Tekijöitä otetaan projektiluontoisesti hommiin, jolloin pystytään mitoittamaan henkilötarve sen mukaisesti, eikä esimerkiksi niin sanottuina hiljaisina kuukausina ole palkkakustannukset juoksemassa, Rauhansalo jatkaa. 

Viime vuosina e-urheilu on kasvanut ja ottanut paikkaansa bisneksessä, ja kasvu jatkuu edelleen – tämän osoittaa esimerkiksi kulttuuri- ja urheilutapahtumien, operaattoreiden, seurojen, oppilaitosten ja kuntien mukaantulo – mutta siitä huolimatta kovinkaan monella alan toimijalla ei ole maksuvalmiutta säännölliseen kuukausipalkkaan. Tästä syystä alalle haluavan kannattaa pitää kevytyrittäjyys mielessä vaihtoehtona, sillä usein samat tekijät tekevät monelle yritykselle projekteja samaan aikaan. 

– Kevytyrittäjyys on helppoa ja turvallista molemmille osapuolille, ja sopivan kemian ja tavoitteellisen tekemisen kautta yhteistyö voi jatkua pidempäänkin. E-urheilualalla on tarve osaaville tekijöille ja osaajat voivatkin tehdä samaan aikaan monelle yritykselle projekteja, saaden sopivan elannon itselleen, Rauhansalo summaa. 

EXEN ja FLOY tähtäävät osaamisen ja tietoisuuden lisäämiseen 

EXEN ja FLOY aloittivat yhteistyön syksyllä 2022. Yhteistyön keskiössä on nuorista jyväskyläläisistä pelaajista koostuva CS:GO Akatemiajoukkue, ja tavoitteena on lisätä tietoisuutta e-urheilusta ja kevytyrittäjyydestä sekä rohkaista ihmisiä kevytyrittäjyyden pariin. 

– Todella huikeaa, että FLOY mahdollistaa akatemiatoiminnan Jyväskylässä ja pelaajapolun nuorille kohti isoja lavoja. Ensimmäinen kausi joukkueella on ollut opettelua ja pohjan luomista. Jokaisella joukkueen pelaajalla on kova halu oppia ja kehittyä, niin luottoa löytyy kyllä jokaiseen nuoreen, Falck kuvailee akatemiajoukkueen toimintaa. 

Yhteistyö helpottaa myös kevytyrittäjien hyödyntämistä, sillä kumppanina FLOY tarjoaa paljon tietoa ja vinkkejä. 

– Kevytyrittäjäpalveluna FLOY on luotettava kumppani, jonka palveluihin on hyvä turvautua EXENin ja sen kevytyrittäjien arjessa, Rauhansalo kehuu. 

Jaa blogi

HAE