Kilpapelivalmennuksista laskuttaminen kevytyrittäjänä muutti Eetu Anttilan mietteet yrittäjyydestä

– EXEN on mun ykkösrakkaus ja totta kai nyt on se ajatus “mä tuun olemaan sun kanssa yhessä lopun ikää”. Mutta enhän mä tiedä missä ees asun viiden vuoden päästä, mutta mun unelma on se että voin jatkaa e-urheilun parissa. 

Näin kuvailee EXEN x FLOY CS:GO Akatemiajoukkuetta valmentava Eetu Anttila. Joensuulaislähtöinen Anttila opiskelee viidettä vuottaan yliopistossa Jyväskylässä, ja suorittaa tällä hetkellä opintojaan viestinnän maisteriohjelmassa. CS:GO:n hän löysi jo vuonna 2013, ja kiinnostus peliin kasvoi entisestään, kun hän löysi siitä yhtymäkohtia opiskelemaansa alaan.

– Pelit on mulle tosi sosiaalinen juttu, ja mä tykkään pelata muiden kanssa. Vaikka samaan aikaan ei ois muita pelaamassa, siinä pitää olla jokin sosiaalinen elementti – esimerkiksi statsien vertailu. Mä oon myös tosi kilpailuhenkinen, ja ihminen usein tykkää niistä jutuista missä on hyvä, ja sit sitä tekee mieli tehdä lisää, Anttila kuvailee innostustaan pelaamiseen ja e-urheiluun. 

Verkostojen kautta valmentajaksi 

EXEN x FLOY CS:GO Akatemiajoukkue koostuu nuorista ja voitonnälkäisistä pelaajista, joista kaikki ovat Jyväskylän seudulta. Yksi tärkeimmistä ajatuksista akatemiajoukkueen taustalla on luoda kestävää ja vastuullista pelaajapolkua sekä tietysti päästä nuoret osujat näyttämään taitonsa. 

Tässä myös Anttilalla on tärkeä rooli: Hänellä itsellään on takana lähes saman verran tunteja CS:GOssa kuin akatemiajoukkueen pelaajillakin, ja lisäksi hän on opiskeluissaan päässyt syventymään tiimityöskentelyyn ja vuorovaikutukseen. Korkealla tasolla pelatessa tiimin toimiva vuorovaikutus on erittäin tärkeää hyvän mekaanisen osaamisen lisäksi. 

– Tiesin heti, että tää on mahdollisuus mitä en voi olla käyttämättä, vaikka samaan aikaan kuumotti, sillä en oo aiemmin valmentanut tällä tasolla pelaavia, Anttila kuvailee tunnelmiaan. 

Alun perin Anttila päätyi pelivalmentamisen pariin tuttavan kautta, joka vinkkasi hänelle suomalaisen pelivalmennusta tarjoavan yrityksen Incoachin etsivän valmentajaa Jyväskylästä. Sen jälkeen Anttila valmensi JAMKin Pelaten duuniin –hankkeessa ja tutustui EXENin Tuomakseen, ja sitä kautta avautui mahdollisuus valmentaa akatemiajoukkuetta. 

– Samaan aikaan tää on isoin haaste mitä mulla on ollut, mutta tää on myös sitä mitä oon aina halunnut tehdä. Esimerkiksi koululiigoissa voi pärjätä vielä yksilötaidoilla ja hyvillä mekaanisilla taidoilla, mutta esimerkiksi ESEAssa pitää olla kommunikaatiotaitojen kunnossa, olla hyvä tiimikaveri myös palvelimen ulkopuolella ja osata ratkoa konflikteja, Anttila toteaa. 

Lahjoihin ei voi vaikuttaa, työntekoon ja vuorovaikutukseen voi 

Anttilan mukaan EXENin akatemiapelaajat vaikuttavat taitavilta ja hyviltä tyypeiltä, juuri sellaisilta kuin hän oli odottanutkin. Heiltä myös löytyy kiinnostusta valmennuksissa käytäviin asioihin ja tiimipelaamiseen, joten kokonaisuudessaan Anttila on tyytyväinen siihen, millaisista lähtökohdista pääsee liikkeelle joukkueen kanssa. Jo nyt hänellä on mielessään pari asiaa, jotka hän toivoo opettavansa pelaajille. 

– Työnteko on ainoa asia millä on merkitystä. Sä et voi vaikuttaa lahjoihin, lahjakkuus on totta kai iso tekijä kaikessa työnteossa tai urheilussa, mutta työnteko on ainoa mitä voi tehdä sen jälkeen, kun lahjat on jaettu. Se on ainoa, jolla voi vaikuttaa omaan suoritukseen, Anttila kertoo. 

– Toinen asia on se, että vuorovaikutusta voi oppia. Pelaaminen ja tiimipelaaminen ovat eri asioita: Pelaaminen on sitä, että harjottelet sun taitoja, tiimipelaaminen sitä et sä opettelet olemaan muiden kanssa tekemisissä ja tulet niiden kanssa toimeen. Yksinkertaistettuna, tee töitä ja opettele vuorovaikutusta, Anttila summaa nauraen.

Valmentaminen on Anttilalle työtä useammassa mielessä: Sen lisäksi, että se on hänelle tulojen lähde, kehittää hän sillä myös omia taitojaan ja osaamistaan. Anttila laskuttaa akatemiavalmennuksestaan FLOY Kevytyrittäjäpalvelun kautta, vaikka hän ei aiemmin ollut juurikaan ajatellut yrittäjyyttä. 

– Enkä ole pitänyt todennäköisenä, että ryhtyisin yrittäjäksi. Jos en tekisi valmennushommia, keskittyisin varmaan täysillä opintoihin enkä tekisi töitä, Anttila pohtii. 

– Kevytyrittäjyys on kuitenkin tosi helppo tapa, käytännössä ei tarvitse kuin rekisteröityä asiakkaaksi, naputella tiedot ja sen jälkeen voi aloittaa työt. 

Kevytyrittäjyyden myötä Anttila on saanut kosketuksen siihen, mitä yrittäjänä toimiminen voi olla – ilman kuitenkaan stressiä papereiden pyörittelystä tai maksuista. Yrittäjyys ei myöskään tulevaisuuden suunnitelmana kuulosta enää niin kaukaiselta. 

Kuten alussa mainittu, ainakin tulevaisuuden toiveet ovat Anttilalla jo selkeänä päässä. Vaikka tietoa siitä, mistä päin maailmaa Anttilan koti löytyy viiden vuoden päästä ei vielä ole, toivoo hän työskentelevänsä täysipäiväisesti e-urheilun parissa. 

– Jos voisi toivoa, niin haluaisin että EXEN olisi Suomen ykkösjoukkue, ja haluaisin olla osana sitä menestystarinaa, Anttila hymyilee.  

 

Jaa blogi

HAE