Kevytyrittäjyys tuo kaivatun breikin ohjelmatoimistoyrittäjä Susanna Hosiaisluomalle

Marraskuussa 2019 Susanna Hosiaisluoma perusti Horina Oy:n, eli ohjelmapalvelutoimiston, joka tarjoaa niin karaoke-, juonto- kuin dj-keikkojakin Uudellamaalla. Pian tämän jälkeen, alkuvuodesta 2020, iski korona, joka lamautti koko tapahtuma-alan. Sovitut diilit kariutuivat, kun ravintolat joutuivat sulkemaan ovensa ja festarit peruttiin. 

Miltä maailma näyttää nyt kolme vuotta myöhemmin ja mitä koronavuodet ovat opettaneet tälle sinnikkäälle naiselle?

Korona laittoi kaiken säppiin

“Kun korona tuli, kaikki meni säppiin. Se oli iso kuoppa. Yhtäkkiä kaikki diilit peruuntuivat, ei ollut töitä. Piti keksiä muita töitä, koska vasta starttaamaani yritystoimintaa ei ollutkaan. Sain ihanan palkkatyön Tomralta ja nykyisin toimin huoltoteknikkona, eli pelastan maailmaa päivät pitkät, tai siis klo 8-16”, yritteliäs nainen naurahtaa. 

Koronavuosia on nyt takana kolme, eikä yhteiskunta enää ole lamaantunut tuntemattoman taudin edessä. Mutta jotakin on silti muuttunut näinä vuosina. Ravintolakulttuuri muuttui. Ohjelmatoimistoilla ei ole enää yhtä paljoa keikkaa, kun musiikkia saatetaankin soittaa baaritiskin takaa. Susannalta löytyy ymmärrystä myös toisen osapuolen tilanteelle: “Toki ymmärrän, että ei ravintoloitsijoillakaan välttämättä ole varaa palkata ulkopuolisia. Mutta toisaalta ei ole järkeä alihinnoitellakaan itseään. Joskus on järkevämpää katsoa lukuja ja pohtia, mikä on fiksua.”

Vuorokauden tunnit tiukassa

Kysyttäessä tyypillisestä työpäivästä Susanna kertoo, että on toiminut palkkatyössä viitenä päivänä viikossa ja yrittäjänä neljänä päivänä viikossa. Pikaisen laskutoimituksen jälkeen herää kysymys, miten vuorokauden tunnit riittävät, jolloin tulee täsmennys: “Otetaan vaikka esimerkiksi huominen keskiviikko. Teen palkkatyössä aamuvuoron 8-16, ja sitten menen yöksi töihin yrittäjänä, klo 21-04. Ja taas torstaiaamuna palkkatöihin klo 8, koska laskut on maksettava. Taloudellisesti kaikki on ihan fine, mutta henkisesti alan olla niin väsynyt tähän ralliin.”

Harkittu muutos

Susanna on katsonut yrityksensä lukuja ja käynyt hyvää keskustelua kirjanpitäjänsä kanssa: “Olen siitä onnellisessa asemassa, että yritykselläni ei ole velkaa, ja että firma on säilynyt hengissä läpi koronavuosien. Nyt olen päättänyt laittaa osakeyhtiön pöytälaatikkoon, ja kerran vuodessa ilmoitan verottajalle että sen puitteissa ei ole liiketoimintaa. Ei ole varaa mennä konkurssiin, sekin maksaa. Mutta tarvitsen totaalisen breikin ja alan toimia kevytyrittäjänä. Haluan mennä näin eteenpäin ainakin jonkun aikaa.”

Osakeyhtiön kulurakenne on hyvin erilainen kuin kevytyrittäjän. Kevytyrittäjänä muut kiinteät kulut paitsi YEL tippuvat pois, mikä tarkoittaa sitä, että Susanna voi keventää työtaakkaa, mutta tienata silti saman summan kuin ennenkin. “Näen kevytyrittäjyyden upeana mahdollisuutena laskeutua ja rauhoittua, koska ei tarvitse luopua kokonaan. En myöskään halua hylätä ihania asiakkaita, joita minulla on!”

FLOY:hin tutun suosituksesta

Kevytyrittäjyys on Susannalle tuttua muun muassa siitä syystä, että juontajat ja muusikot ovat usein laskuttaneet hänen yritystään kevytyrittäjinä. “FLOY:sta kuulin tutulta, joka itse käyttää sitä laskutuspalveluna ja on kokenut sen hyväksi ja toimivaksi. Tästä syystä päätin itsekin aloittaa FLOY:n kanssa. Koen, että kun on aiemmin itse tehnyt laskut ja hoitanut ne kirjanpitäjälle, niin tällä hetkellä siirtyminen kevytyrittäjyyteen on helpotus!”

Vinkit uusille yrittäjille

Susanna kannustaa uusia yrittäjiä testaamaan liikeideaa ja katsomaan lukuja tarkkaan ennen kuin perustaa oman yrityksen: “Suosittelen aloittamaan ensin kevytyrittäjänä, jotta näet onko kysyntää, volyymia ja vakaita asiakkaita. Kannattaa miettiä hyvin tarkkaan, onko järkevää lähteä osakeyhtiöön. Toiminimeä en suosittele, sillä siinä olet itse henkilökohtaisesti vastuussa, jos kaikki ei menekään just niin kuin piti.”

Monet näkevät kevytyrittäjyyden hyvänä tapana kokeilla, olisiko yrittäjämäinen työnteko itselle sopivaa, sekä löytyykö asiakkaita. Halutessaan kevytyrittäjyydestä voi siirtyä muihin yritysmuotoihin toiminnan kasvaessa.

Yrittäjyys mielessä myös tulevaisuudessa

Kysyttäessä tulevaisuuden visioista Susanna sanoo oitis, että yrittäjyys on hänen juttunsa edelleen. “Ajattelen, että kun sä kerran olet ollut yrittäjä, niin kyllä se vaan on niin kiva juttu, että sitä haluaa tehdä uudelleenkin. Liittyykö se viihdealaan tai musiikkiin, se on asia erikseen. Ideoita on mielessä.”

Toisaalta juuri tähän hetkeen on pysähtyminen paikallaan. Susanna uskoo, että esimerkiksi vuoden hengähdystauon jälkeen hän katsoo asioita uusin silmin. Hötkyilemään hän ei aio ruveta, vaan antaa asioille ajan hautua.

“Tällä hetkellä kiitän kaikkia niitä, jotka ovat tehneet kanssani yhteistyötä, siellä on paljon mahtavia ihmisiä! Tämä oli hieno kokemus, mutta harmin korona! Nyt tämä päätös uuden edessä on iso helpotus.”

Mahdollisuus valita uudelleen

Susanna kertaa menneitä vuosia: “Olen ollut tässä pyörremyrskyssä pitkään. Tavallaan tuntuu, että olen epäonnistunut, mutta tavallaan en saanut edes mahdollisuutta. Tämä oli ihana matka, mutta jossain kohtaa pitää ymmärtää realiteetit. Olen onnellinen, että korona pikemminkin jähmetti minut kuin ajoi ottamaan jättivelkoja.”

Kiireisellä yrittäjänaisella on kotona myös teini-ikäiset lapset, joille kovassa pyörityksessä on jäänyt harmittavan vähän aikaa. Vapautuvaa aikaa on tarkoitus käyttää ainakin perheen yhdessäoloon.

Missä tahansa tilanteessa on fiksua katsoa asioita puhtaalta pöydältä, mennyt tiedostaen, mutta silti toiveikkaana tulevaisuuden suhteen. Siksi tämän jalat maassa olevan yrittäjän sanat todella osuvat: “Yrittäjyys toi mulle valinnan. Nyt mä pystyn uudelleen valitsemaan, mitä haluan seuraavaksi tehdä.”

Moni pohtii, kuinka rahat riittävät

Koronavuodet, Ukrainan sota sekä siitä seurannut energiakriisi ovat saaneet monet pohtimaan, miten käytössä olevat rahat riittävät. Niin sähkön, bensan kuin ruoankin hinta on noussut. 

Haastavassa taloustilanteessa kannattaa tarkastella omaa rahankäyttöään ja pohtia muun muassa kulupuolelta, mistä voisi karsia tai mitä jatkuvia sopimuksia kilpailuttaa. Toisaalta voi tehdä kuten Susanna, ja tarkastella myös tulopuolta uudestaan: Voisinko saada lisää tuloja väliaikaisesti, tai jopa pidemmällä aikavälillä? Toisinaan se saattaa tarkoittaa esimerkiksi vapaa-ajan vähenemistä, mutta avoimin mielin vaihtoehtoja tutkimalla saattaa löytyä myös muita ratkaisuja. 

Lue muiden kevytyrittäjien tarinoita täältä

Jaa blogi

HAE