Vuoden 2022 alkaessa sanonta uusi vuosi, uudet kujeet taitaa pyöriä monella mielessä. Moni katsoo vuoden vaihtuessa taaksepäin kulunutta vuotta ja pohtii, elääkö sellaista elämää kuin toivoo. Osa tekee uudenvuodenlupauksia terveellisemmän elämän aloittamisesta, ajankäytön tasapainottamisesta työn ja perheen välillä, tai muuten vain enemmän omien arvojen mukaan elämisestä. Vuoden alku on tyypillisesti ollut kuntosalien kulta-aikaa, kun väki innostuu aloittamaan kuntoilun. Osalla alkaa pitkällä tähtäimellä sporttisempi elämäntapa, mutta vähintään yhtä monella innostus lopahtaa pääsiäiseen tai viimeistään juhannukseen mennessä.
Myös työelämässä puhaltavat usein muutoksen tuulet vuoden vaihtuessa. Joululomalla saadaan usein hieman etäisyyttä työhön ja pysähdytään pohtimaan, vastaako työ ja rooli omia arvoja, kiinnostuksen kohteita ja tavoitteita vielä tulevanakin vuonna. Vai pitäisikö lähteä opiskelemaan? Vaihtaa työpaikkaa? Ryhtyä toteuttamaan omaa intohimoa työn ohessa pienimuotoisella yritystoiminnalla? Vai peräti kaivaa vihdoin se oma loistava bisnesidea pöytälaatikosta ja ryhtyä täysipäiväiseksi yrittäjäksi?
Mitä tavoittelet vuonna 2022?
Tavoitteiden asettamisessa on tärkeää, että tahtotila muutokseen kumpuaa ihmisen sisältä. Ulkopuolelta asetettu tavoite on harvoin pidemmän päälle motivoiva. Erilaiset valmentajat ja coachit ovat yhtä mieltä siitä, että menestys koostuu noin 95-prosenttisesti oikeanlaisesta mindsetista ja vain noin 5-prosenttisesti strategiasta. Yleistä on, että ihmisen sisällä on myös niitä jarruttavia tekijöitä, kuten pelkoja ja “mitä jos…”-ajatuksia, jotka ovat menestymisen esteinä, jos niille antaa liikaa valtaa omassa mielessä.
Muutosta estäviä tekijöitä voi toki löytyä ihmisen ulkopuoleltakin, mutta olennaista on se, mitä niistä ajattelee. Ympäristön paineet voivat määritellä mielessäsi, millaista työtä sinun pitää tehdä, uskallatko lähteä toteuttamaan unelmiasi toiselle alalle tai vaikkapa ryhtyä yrittäjäksi. Toisinaan voi olla järkevää todeta, että esimerkiksi rahatilanne on sellainen, ettei hetkeen kannata lähteä toteuttamaan itseään uuden asian pariin, sillä vaakakupissa painaa liikaa (perheen) taloudellinen turvallisuus ja elämän vakaus.
Mutta loputtomasti ei omia unelmiaan kannata lykätä. Tärkeää onkin pysähtyä miettimään, mitä oikeasti tahtoo ja millaisia pieniä (tai suurempia) askeleita voisi tehdä, jotta unelmasta tulisi totta jollakin aikavälillä. Vanha sanonta on, että “varo mitä toivot, se saattaa toteutua”. Tavoitteita ja epämääräisempiäkin toiveita kannattaa kirjata ylös, piirtää paperille, liimata unelmakarttaan, sekä kertoa ääneen läheisille. Näin niillä on tapana konkretisoitua ja jäsentyä. Ja mikä parasta, alitajunta alkaa automaattisesti työstää reittiä kohti tavoitteitasi.
Onko sinulla motivaatiota ja resursseja?
Jos tavoittelet pidemmän päälle kestävää muutosta jollakin elämän osa-alueella, on tärkeää selvittää omat motivaatiotekijät ja resurssit.
Resurssit mielletään usein yritysmaailmassa taloudellisiksi (raha) tai henkilöstöresursseiksi (tavoitteena motivoituneet, osaavat ja terveet työntekijät, joilla on elämä tasapainossa). Mahdollisen työtä koskevan muutoksen edessä kannattaa pysähtyä hetkeksi pohtimaan, millaiset resurssit muutokseen on tällä hetkellä. Kannattaa ottaa huomioon käytännön asiat, kuten raha, mutta myös omat henkiset resurssit, kuten jaksaminen. Jos on työssään aivan uupumuksen partaalla, on selvää, että jonkinlainen muutos on tarpeen. Mutta henkiset voimavarat voivat olla niin vähissä, ettei tilanteessa näe kuin mustavalkoisia vaihtoehtoja: “Joko jatkan tässä työssä hampaat irvessä, tai sitten irtisanoudun tänään ja heittäydyn tyhjän päälle!” Tällöin keskustelu läheisen ystävän tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa voi auttaa selkiyttämään, mikä on ensimmäinen askel muutosta kohti – löytyy niitä harmaan sävyjä ääripäiden väliltä.
Motivaatio muutokseen syntyy kolmesta tekijästä:
– päätöksestä toimia
– sinnikkyydestä tavoitella päämäärää haasteista huolimatta
– tahdonvoiman lujuudesta
Motivaatiota ruokkivat innostavat tavoitteet. Mitä visuaalisempi tavoitteesi on, sitä helpommin se pysyy mielessä ja auttaa kaivamaan tahdonvoiman ja sinnikkyyden esiin silloinkin, kun elämässä on vastoinkäymisiä. Ei ole lainkaan hassumpi idea teipata aarrekartaksi tekemääsi isoa pahvia vaatekaapin oveen tai makuuhuoneeseen sellaiselle paikalle, mistä näet sen ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla nukkumaan käydessä.
Fiksut rutiinit auttavat pysymään muutoksen tiellä silloinkin, kun ei oikein innostaisi. Fiksuja rutiineja voi kehittää esimerkiksi liittyen riittävään lepoon, monipuoliseen ja terveelliseen ravintoon sekä sopivaan määrään liikuntaa. Tai jos haaveilet, että olet jonakin päivänä menestynyt bloggaaja ja some-vaikuttaja, kannattaa luoda rutiini säännöllisestä sisällön tuottamisesta harrastelijablogiisi ja Instagram- sekä TikTok-tileillesi. Lisäksi tavoitteen toteutumista voi buustata opiskelemalla ammattimaista sisällöntuottamista hyvillä verkkokursseilla, ja digimarkkinoinnin sekä viestinnän lainalaisuuksia jossakin täydennyskoulutuksessa tai muuten oman työn ohessa.
Uusi vuosi, uudet kujeet – mutta ennen työpaikan vaihtamista kannattaa miettiä näitä:
1. Mikä sinua motivoi nykyisessä työssä? Kiinnostavat työtehtävät? Kehittymismahdollisuudet? Raha? Hyvä työporukka?
2. Onko nykyisessä työssä joku asia, joka hiertää? Paljonko se painaa vaakakupissa, kun laitat toiselle puolelle sinua motivoivat asiat (kohta 1)?
3. Minkä luonteinen hiertävä asia on? Meneekö se ohi itsestään tai voitko vaikuttaa siihen? Esimerkiksi kuormittava stressi voi olla lyhyt- tai pitkäkestoista, projektiluontoista tai vuosien saatossa kasaantunutta ja kasvavaa.
4. Millainen olisi unelmiesi työpaikka, työrooli ja työpäivä? Mitä tekisit, jos saisit nyt valita puhtaalta pöydältä?
5. Mitkä asiat unelmiesi työssä olisivat toisin kuin nykyisessä työssäsi (jos näiden välillä on eroa)?
6. Mitä olisit valmis tekemään, että saisit tehdä unelmiesi työtä? Olisitko valmis opiskelemaan / laskemaan tulotasoa (hetkellisesti tai pysyvämmin) / sietämään epävarmuutta / lähettämään työhakemuksia ja käymään työhaastatteluissa / luomaan itsellesi työpaikan?
7. Kuinka onnellinen / tyytyväinen olet kahden vuoden kuluttua, jos A) jatkat nykyisessä työssä? B) lähdet toteuttamaan toista polkua, kohti unelmiesi työtä?
Yrittäjyys vanhan työn ohella
Ilmapiiri yrittäjyyden ympärillä muuttuu koko ajan, kun maailma muuttuu. Yhä useampi meistä työllistää itse itsensä jossain vaiheessa elämäänsä. Mutta yrittäjyyttä ei tarvitse nähdä mustavalkoisesti joko-tai-vaihtoehtona palkkatyössä käymiselle. “Kevytyrittäjänä voit aloittaa kevyesti aiemman työn ohessa, hyppäämättä heti syvään päähän” toteaa Floy Oy:n toimitusjohtaja Tommi Hämäläinen. “Kun rekisteröit oman Y-tunnuksen – oli se sitten toiminimi tai jokin muu yritysmuoto – jättäydyt samalla sosiaaliturvan ulkopuolelle vailla varmuutta, onko liikeidea toimiva vai ei. Tästä syystä kevytyrittäjyys on hieman turvallisempi vaihtoehto kokeilla liikeideaansa”, Hämäläinen jatkaa.
Kevytyrittäjyys on muullakin tavoin riskittömämpi vaihtoehto taloudellisesti kuin esimerkiksi toiminimiyrittäjyys, muun muassa siksi, että kiinteät menot eivät ala juoksemaan heti kun lähdet vasta kokeilemaan yrittäjyyttä. Lisäksi kevytyrittäjänä sinulla on erilaiset vastuut ja velvollisuudet kuin toiminimiyrittäjällä. Hämäläinen nostaa esiin dilemman, jota moni kevytyrittäjyyden ja toiminimiyrittäjyyden vaihtoehtoja vertaileva pyörittelee päässään: “Sanotaan, että kevytyrittäjyys on kallista, kun laskutuspalvelu ottaa pienen siivun jokaisesta lähettämästäsi laskusta. Mutta fakta on, että toiminimiyrittäjän on vaikea pitää erillään omia ja firman rahoja. Kuinka kalliiksi pidemmän päälle voikaan tulla toiminimi, jossa tulee jälkikäteen maksettavaksi isoja veromätkyjä tai vahingonkorvauksia, joista vastaat itse henkilökohtaisella omaisuudellasi?”
Kun aloitat oman bisneksen, päätehtäväsi on saada yritys kannattamaan. Kun teet työtä, josta nautit, innostus ruokkii uusia onnistumisia ja bisneksen kasvua. Jos et nauti byrokratian hoitamisesta, on huojentavaa tietää, että kevytyrittäjänä sen voi jättää muiden huoleksi.
Hämäläinen tiivistää näkemyksensä: “Suomessa jos sinulla on oma Y-tunnus, pitää heti tietää jäätävä määrä byrokratiasta ja lannistut helposti byrokratiaviidakossa. Kaikki aika voikin mennä paperiasioiden hoitoon ja virastoissa jonottamiseen, vaikka haluaisit vain myydä ja tehdä sitä mistä tykkäät – oli se sitten valokuvaamista, blogin kirjoittamista, koodaamista, korujen tekemistä tai vaikka remppahommia. Jos taas kevytyrittäjänä pienestä alkanut bisnes kasvaakin isommaksi ja yritysideasi lähtee lentoon, sinun on yksinkertaista hankkia apukäsiä kevytyrittäjäverkostosta, tai vaikkapa muuttaa halutessasi yrittäjyyden muotoa niin sanotusti järeämpään vaihtoehtoon. Sinulla on käsissäsi avaimet omannäköiseen elämään ja työelämään.”
Lue täältä kevytyrittäjien tarinoita