Rakennusarkkitehti Liisa Tenkula-Kemppainen ryhtyi kevytyrittäjäksi, kun taustalla oli jo vaiherikas ura, jolle mahtui rooleja niin arkkitehtitoimistoissa kuin rakennusalan asiantuntijamyynnissäkin. Välillä puolison työ vei perheen myös ulkomaille. Elämänkokemuksen myötä kirkastui, että organisaatioiden johtamis- ja ilmapiiriongelmat ovat yllättävän yleisiä ja omia arvojaan vastaan toimiminen liian raskasta. Kevytyrittäjyys toi kaivatun vapauden.
Mistä kaikki alkoi
Piirtäminen ja suunnittelu vetivät Liisa Tenkula-Kemppaista puoleensa jo nuorena. “Olen syntynyt Suomen keskipisteessä, Oulun alapuolella Piippolassa. Vanhempani olivat maanviljelijöitä. Kun olin 6-vuotias, muutimme Hyvinkäälle vähän helpomman elämän perässä. Urheilu oli iso osa elämääni, mutta myös suunnittelu, värit ja piirtäminen olivat tärkeitä. Ajattelin, että minulle sopisi joko liikunnan alan ammatti, vaatesuunnittelu tai rakennusala.”
Tenkula-Kemppainen opiskeli ensin vuoden mallipukinevalmistajalinjalla, mutta päätti sitten pyrkiä opiskelemaan rakennusarkkitehdiksi. Hän pääsi sisään, ja opinnot Lahdessa alkoivat. Opiskelujen loppuvaiheessa löytyi tuleva mies, jonka kanssa tuli muutto Espooseen. “Ehdin olla parissa arkkitehtitoimistossa muutaman vuoden, kunnes alkoi 1990-luvun lama. Toisaalta lomautus ja lopulta irtisanominen vuonna 1993 tulivat siinä mielessä sopivaan saumaan, että mieheni työ vei meidät vuodeksi Chileen, missä myös aloin odottaa perheemme esikoista.” Poika syntyi pikkukeskosena, onneksi perheen Suomeen paluun jälkeen. Elämä mullistui ja erilaisista leikkauksista ja kompikaatioista tuli osa arkea. Kahden vuoden kuluttua syntyi myös toinen poika.
Arkkitehti vai myyjä?
Kun esikoisen syntymästä oli kolme vuotta, tarjoutui paikka konsultoivan myyntityön parissa lattiavalmistaja Upofloorilla. Siellä vierähti neljä vuotta ja Tenkula-Kemppainen muistelee edelleen lämmöllä ihania työkavereita ja asiakkaita. “Jossain vaiheessa tuli kuitenkin tunne, että pitäisikö palata arkkitehtitoimistoon, suunnittelupöydän ääreen. Mutta sinne paluun jälkeen toisaalta huomasin, että olin ehtinyt tottua liikkuvaan työhön ja ihmisten tapaamiseen. Kun headhunter soitti ja kertoi laattapuolen projektipäällikön roolista Pukkilassa, tartuin siihen.”
Tenkula-Kemppainen viihtyi hyvin Pukkilassa, mutta parin vuoden kuluttua miehen työ vei koko perheen Australiaan, mikä olikin mahtava kokemus. Päivät täyttyivät kotiarjen pyörittämisestä sekä lasten harrastuksiin liittyvistä vapaaehtoistöistä huoltojoukoissa ja joukkueen johdossa. “Se oli toisenlaista oppimista. Kun palasimme Suomeen, oli vuorossa oman talon rakennusprojekti, johon suunnittelin itse kaiken mikä koski arkkitehtuuria, sisustusta ja pihaa.”
Taloprojektin loppupuolella tarjoutui työmahdollisuus lattianpäällystepuolella, vastaavantyyppisessä roolissa kuin aiemminkin. Useampi vuosi meni hyvin, kunnes yrityksen johtoon tuli suuria muutoksia ja työilmapiiri muuttui radikaalisti huonoon suuntaan. “Jäin työuupumuksesta lomalle, mutta en edes voinut kuvitella palaavani tulehtuneeseen työympäristöön. Siinä vaiheessa kun oli paljon elämänkokemusta ja työkokemusta, en jaksanut uskoa, että kaikki muuttuisi vielä paremmaksi.”
Missä ollaan nyt
Ennen nykyistä tilannettaan Tenkula-Kemppainen ehti olla vielä muutamassa yrityksessä, joissa törmäsi uusiin työilmapiiriä myrkyttäviin ongelmiin, kuten sovinismiin ja tyrannimaiseen johtamistapaan. Mitta oli täynnä. “Voisin kirjoittaa kirjan, miten ei kannata johtaa ja tehdä asioita. Mutta ihania työkavereita ja verkostoja sain näistäkin kokemuksista.”
Nykyinen asiakas Mapei on löytynyt edellisten töiden kautta. Koska Tenkula-Kemppaisella on 15 vuoden kokemus lattiamateriaaleista, hänen asiantuntijuuteensa luotetaan esimerkiksi parkettikatselmuksissa.
Liisa Tenkula-Kemppainen ryhtyi kevytyrittäjäksi kesällä 2020. “En tiennyt siitä juuri mitään, liityin vain yhteen alan suurimmista uranuurtajista. Kun perehdyin asiaan tarkemmin, huomasin että siihen pakettiin kuului kaikkea sellaista, mitä en edes tarvitse, joten miksi maksaisin niistä.”
“FLOY:hin siirryin alkuvuodesta 2021, kun olin hankkinut lisää tietoa kevytyrittäjyydestä ja eri laskutuspalveluista. Pohdin myös toiminimen perustamista, mutta sitten mietin, että miksi ihmeessä?”
Miksi kevytyrittäjyys ja FLOY?
Toiminimen ja kevytyrittäjyyden välillä pohdiskelevaa Tenkula-Kemppainen kannustaa aloittamaan kevytyrittäjyydellä: “Jos myyt omaa osaamistasi, kevytyrittäjyys antaa mahdollisuuden tutkia asiaa, ei millään lailla rajoita toimintaa. Päinvastoin, sen voi aloittaa varsinaisen työn ohella. Jos toteatkin, että tämä ei ole hyvä juttu, niin voit lopettaa, et vaan laskuta. Jos taas toiminta kasvaa, voi kokemukseen perustuen pohtia, onko tämä se pysyvämpi tapa, vai joku muu.”
FLOY:ssa Tenkula-Kemppainen on pitänyt erityisesti helppoudesta. Nyt ei tarvitse miettiä esimerkiksi kirjanpitäjän palkkaamista, selvitellä itse monia verotuksellisia asioita, tai ennakoida tuloja. “Koen, että nyt kun olen niin alussa, niin tässä vaiheessa tämä on tosi hyvä juttu. Teen vaan joka kuukausi laskun, laitan sen FLOY:hin ja voin olla tyytyväinen, että kaikki hoituu. Ja verotuksessa voi kuitenkin vähentää työhön liittyvät hankinnat.”
Viiden vuoden kuluttua Tenkula-Kemppainen toivoo voivansa edelleen työllistää itsensä kevytyrittäjänä, itsenäisiä pieniä keikkoja tehden. Tekniset käännöstyöt haastavat mukavasti aivoja termistöllään, kun taas rakennustuotteiden koulutuspakettien visuaalisissa toteutuksissa ja sisustussuunnitteluprojekteissa pääsee käyttämään luovuutta. Myöskin ihmisten tapaaminen ja esimerkiksi rautakauppojen tuoteryhmälanseeraukset ovat mieluisia. “En ole kauhean nirso sille mitä teen, tärkeämpää on hyvä ilmapiiri ja että voi mennä omien arvojen mukaan. Tällä hetkellä voin tosi hyvin.”
Liisa Tenkula-Kemppainen
Tilaukset ja kyselyt: liisatk@gmail.com
Lisää kevytyrittäjien tarinoita