Kevytyrittäjyys

Pikalinkit

Mitä on kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on moderni tapa aloittaa oma liiketoiminta, joka tarjoaa yksittäisille yrittäjille ja freelancereille joustavuutta ja mahdollisuuden työskennellä itsenäisesti. Se eroaa perinteisestä yrityksen perustamisesta siinä, että kevytyrittäjä ei tarvitse perustaa omaa yritystään viranomaisten kanssa. Sen sijaan kevytyrittäjä tekee yhteistyötä laskutuspalvelun kanssa, kuten FLOY kanssa, joka hoitaa laskutuksen ja hallinnolliset tehtävät.

Kevytyrittäjyyden tarjoama taloudellinen vapaus ja vähäinen byrokratia houkuttelevat monia yrittäjiä eri syistä. Tässä on joitakin lisäsyitä, miksi kevytyrittäjyys voi olla houkutteleva vaihtoehto:

Riskien minimointi

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen mahdollistaa riskien minimoinnin. Perinteisen yrityksen perustaminen liittyy usein suuriin taloudellisiin investointeihin, kuten liiketilan vuokraamiseen ja henkilökunnan palkkaamiseen. Kevytyrittäjänä voit aloittaa pienellä budjetilla ja kasvattaa liiketoimintaasi asteittain, mikä pienentää taloudellisia riskejä.

Projektikohtainen työskentely

Monille yrittäjille ja freelancereille projektikohtainen työskentely on houkutteleva vaihtoehto. Kevytyrittäjänä voit ottaa vastaan projekteja ja asiakkaita tarpeen mukaan ilman pitkäaikaista sitoutumista. Tämä joustavuus mahdollistaa sen, että voit sovittaa työskentelyn elämäntilanteesi ja työkuormasi mukaan.

Alhaisemmat käynnistyskustannukset

Kun perustetaan perinteinen yritys, tarvitaan usein merkittävä määrä pääomaa liiketoiminnan käynnistämiseen. Kevytyrittäjänä käynnistyskustannukset ovat yleensä huomattavasti pienemmät, koska monet perinteiseen yritystoimintaan liittyvät kulut, kuten yrityksen rekisteröinti, lakimiehen palkkaaminen ja toimitilan vuokraus, jäävät pois. Tämä tekee liiketoiminnan aloittamisesta helpompaa ja edullisempaa.

Mahdollisuus monimuotoiseen tulonlähteeseen

Kevytyrittäjä voi helposti työskennellä useiden eri asiakkaiden kanssa ja monimuotoistaa tulonlähteensä. Tämä antaa mahdollisuuden ansaita useita tuloja eri projekteista ja asiakkaista, mikä voi vähentää taloudellista riippuvuutta yhdestä lähteestä ja tarjota suuremman taloudellisen vakauden.

Kaiken kaikkiaan kevytyrittäjyys tarjoaa monia etuja niille, jotka haluavat aloittaa oman liiketoiminnan vähentämättä samalla taloudellisia riskejä ja byrokratista taakkaa. Se on houkutteleva vaihtoehto niille, jotka haluavat kokeilla yrittäjyyttä, työskennellä projektikohtaisesti tai etsivät alhaisempia käynnistyskustannuksia.

Aloita kevytyrittäminen

Rekisteröityminen on ilmaista, eikä velvoita mihinkään. Saat käyttäjätunnukset laskutuspalveluun ja pääset laskuttamaan.

Miksi Kevytyrittäjäksi Ryhtyminen On Kannattavaa?

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen voi olla erittäin kannattavaa monista syistä, ja se vetoaa moniin yrittäjiin eri taustoilta.

Kevytyrittäjyys tuo taloudellista joustavuutta

Kevytyrittäjä voi nauttia suuresta taloudellisesta joustavuudesta. Tämä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse sitoutua kiinteisiin kustannuksiin, kuten toimitiloihin tai vakituiseen henkilöstöön. Voit aloittaa toiminnan pienemmällä budjetilla ja laajentaa sitä tarpeen mukaan. Tämä säästää huomattavasti pääomaa ja mahdollistaa riskien minimoimisen.

Kevytyrittäjyys vähentää hallinnollista taakkaa

Yrityksen perustaminen ja hallinnointi on melko monimutkaista ja aikaa vievää. Kevytyrittäjänä voit keskittyä omaan osaamiseesi ja asiakastyöhön, kun laskutus ja kirjanpito hoidetaan puolestasi laskutuspalvelun avulla. Tämä säästää sinulle arvokasta aikaa ja vaivaa, ja voit keskittyä liiketoimintasi kasvattamiseen.

Kevytyrittäjyys ja matala byrokratia

Kevytyrittäjyys tarjoaa matalan kynnyksen yrittäjyyteen ilman yrityksen perustamisen byrokratiaa. Toimintaa voi harjoittaa laskutuspalvelun kautta, joka hoitaa laskutuksen, verotuksen ja muut maksut. Kevytyrittäjä voi keskittyä itse työhönsä ilman hallinnollisia taakkoja.

Lue lisää kevytyrittäjän matkakorvauksista: Kevytyrittäjän matkakorvaukset 2024

Kevytyrittäjyys vs toiminimiyrittäjyys

Ominaisuudet
Kevytyrittäjyys
Toiminimiyrittäjyys
Perustamiskustannukset
0€
60€ / 110€
Vaatii Y-tunnuksen
Vaatii tilinpäätöksen
Onko kuluja, jos ei ole toimintaa?
Vaatii kirjanpidon
Laskutuspalvelu hoitaa
Soveltuu paremmin:
Palveluiden myyntiin
Tuotteiden että palveluiden myyntiin
Soveltuu myös luvanvaraisiin toimialoihin
ALV-ilmoitukset
Laskutuspalvelu hoitaa
Kuukausittain
Voiko tappiota syntyä?
Tappioita ei voi syntyä
Aikaisempien vuosien tappioita voi vähentää verotuksessa
Lopettaminen on helppoa
vaatii ilmoituksia ja on hankalaa

Kenelle kevytyrittäjyys sopii?

Kevytyrittäjyys sopii monille eri taustoista tuleville yrittäjille ja freelancereille. Tässä joitakin esimerkkejä:

a. Freelancerit

Freelancerit voivat hyötyä kevytyrittäjyydestä erityisesti, koska se mahdollistaa laskutuksen asiakkailta ilman oman yrityksen perustamista. Voit keskittyä omaan erikoisalaasi ja asiakastyöhön, kun laskutus ja liiketoiminnan hallinnointi ovat meidän vastuullamme.

b. Sivutoimiset yrittäjät

Jos työskentelet päätoimisesti toisessa tehtävässä, mutta haluat ansaita lisätuloja omalla sivubisnekselläsi, kevytyrittäjyys tarjoaa ihanteellisen tavan tehdä niin. Voit pitää sivubisneksesi joustavana ja välttää liiallista sitoutumista.

c. Aloittavat yrittäjät

Aloittaville yrittäjille kevytyrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden testata liikeideaa ja markkinoita ennen virallisen yrityksen perustamista. Tämä auttaa sinua vähentämään riskejä ja oppimaan liiketoiminnasta ilman suurta sitoutumista.

Kesätöitä läppärillä

Kevytyrittäjyys plussat ja miinukset

Kevytyrittäjyys on yksinkertaisempi ja joustavampi vaihtoehto kuin perinteinen yrittäjyys. Sinun ei tarvitse huolehtia kaikista yrittäjyyteen liittyvistä velvollisuuksista, kuten kirjanpidosta, laskutuksesta ja verotuksesta. Tämä säästää aikaa ja vaivaa, jota voit käyttää töiden tekemiseen.

Kevytyrittäjyyden avulla voit aloittaa oman liiketoiminnan pienemmillä riskeillä. Sinun ei tarvitse investoida suuria summia rahaa tai sitoutua pitkäaikaisiin sopimuksiin. Tämä on erityisen tärkeää, jos olet vasta aloittamassa omaa yritystoimintaa ja haluat minimoida riskejä.

Kevytyrittäjyyden avulla voit kokeilla uusia liikeideoita ilman suurta sitoutumista. Voit testata erilaisia liikeideoita ja konsepteja ja nähdä, mikä toimii parhaiten ennen kuin sitoudut pitkäaikaiseen yritystoimintaan.

Kevytyrittäjyyden avulla voit työskennellä itsenäisesti, joka voi olla houkuttelevaa monille. Sinun ei tarvitse noudattaa tiettyjä työaikoja tai työskennellä tiettynä päivänä. Voit mukauttaa työskentelytavat omaan aikatauluusi ja työskennellä silloin, kun se sopii sinulle parhaiten.

Kevytyrittäjyys vapauttaa sinut monesta hallinnollisesta työstä, joka liittyy perinteiseen yrittäjyyteen. Tämä sisältää esimerkiksi kirjanpidon, laskutuksen ja verotuksen hoitamisen. Tämä voi olla erityisen tärkeää, jos et ole kiinnostunut näistä tehtävistä tai et ole taitava niissä.

Kevytyrittäjänä työskentelet yleensä projektikohtaisesti tai tilausten mukaan, mikä tarkoittaa, että tulojesi määrä voi vaihdella kuukausittain. Tämä voi tehdä taloudellisen suunnittelun haastavaksi.

Vaikka kevytyrittäjyyspalvelut hoitavat useita velvollisuuksia puolestasi, sinun on silti hoidettava joitain hallinnollisia tehtäviä, kuten mahdollisten kulujen raportointi kevytyrittäjäpalvelulle, sekä mahdollisesti verottajalle. Tällaisia asioita ovat mm matkalaskujen tekeminen, hankintakulujen kuittien säästäminen ja toimittaminen kevytyrittäjäpalvelulle. Tämä lisää joitain vastuita ja vaatii tiettyjä taitoja.

Kevytyrittäjyyden suosion kasvun myötä kilpailu kevytyrittäjänä työskentelystä on kasvanut. Sinun on kyettävä erottautumaan kilpailijoistasi, jotta saat tarpeeksi tilauksia ja projekteja.

Kevytyrittäjänä työskentelet yleensä yksin, mikä voi olla haastavaa monille ihmisille. Et ehkä saa samanlaista sosiaalista vuorovaikutusta kuin perinteisessä työpaikassa.

FLOY Kevytyrittäjyys laskutuspalvelun Edut

Erinomainen Asiakaspalvelu​

Yksi keskeisistä palveluistamme on erinomainen asiakaspalvelu. Olemme aina valmiita auttamaan sinua kaikissa laskutukseen liittyvissä kysymyksissä ja tarjoamaan neuvontaa. Pyrimme varmistamaan, että asiakkaamme saavat parasta mahdollista tukea ja apua.

Asiakkaiden Auttaminen

Meidän tavoitteemme on auttaa asiakkaitamme menestymään kevytyrittäjinä. Tarjoamme työkaluja ja resursseja, jotka auttavat sinua hallitsemaan liiketoimintaasi tehokkaasti. Voit keskittyä siihen, missä olet vahva, ja jättää laskutuksen ja hallinnolliset tehtävät meidän hoidettavaksemme.

Vastuullisuus​

Olemme sitoutuneet vastuulliseen liiketoimintaan ja eettisiin toimintatapoihin. Toimintamme on läpinäkyvää ja vastuullista, ja pyrimme aina tarjoamaan kevytyrittäjillemme parasta mahdollista palvelua. Kunnioitamme ympäristöä ja yhteiskuntaa, ja pyrimme vähentämään ympäristövaikutuksiamme.

Palkkalaskuri

Sinulle jää käteen kulujen jälkeen:

769,70

Rekisteröidy maksutta

Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

Verottajan uusi ohjeistus muuttaa käytäntöä laskutuspalveluiden maksamien verottomien matkakustannusten osalta.


Vuoden alussa voimaan astuneen verottajan uuden ohjeistuksen mukaan laskutuspalvelun tulee kyetä varmistamaan, että kevytyrittäjät ja heidän asiakkaansa ovat sopineet keskenään verottomien matkakustannusten korvaamisesta, kuuluvat ne sitten osaksi laskutettua kokonaispalkkiota tai kokonaispalkkion päälle.

Mikäli esim. kilometrikorvaukset sisältyvät laskutushintaan osana kokonaispalkkiota, on tilaajille hyvä tehdä selväksi, ettei tämä tarkoita lisämaksuja tai -kustannuksia, vaan osa laskutetusta palkkiosta käytetään kevytyrittäjän työn suorittamisesta aiheutuvien verottomien matkakustannusten korvaamiseen. Mitään lisävelvollisuuksia ei tilaajille tule.

Pähkinänkuoressa; homma toimii aivan samalla tavalla kuin ennenkin, mutta nyt laskutuspalvelun on pystyttävä todentamaan, että verottomien matkakustannusten korvaamisesta on sovittu tilaajan ja kevytyrittäjän kesken.

Linkki verottajan uuteen ohjeistukseen laskutuspalveluiden maksamia verottomia matkakustannuksia koskien:

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/110037/laskutuspalveluyritysten-maksamat-matkakustannusten-korvaukset

Uuden ohjeistuksen edellyttämät toimenpiteet

Ensisijaisesti pyrimme hoitamaan velvoitteemme aiheuttamatta lisävaivaa kevytyrittäjillemme tai heidän asiakkailleen, mutta verottajan uuden ohjeistuksen toteuttaminen käytännössä saattaa toisinaan aiheuttaa pieniä viiveitä laskutustoimeksiantojen ja palkkojen käsittelyssä, jotka sisältävät verottomia matkakustannusten korvauksia. Toistaiseksi sopimuksien todentaminen tapahtuu ilmoitusluontoisesti kevytyrittäjän lähettämällä laskulla, joka maksettaessa toimii vahvistuksena verottomien matkakustannusten maksamista edellyttävälle sopimukselle. Laskuille lisätään seuraava huomautus, mikäli laskulle on kohdistettu matkakorvauksia:

”Maksamalla laskun toimeksiantaja vahvistaa verottomien matkakustannusten korvausten maksamisen kuuluvan työn suorittajan ja toimeksiantajan väliseen sopimukseen.”

Kevytyrittäjä ja asiakas voivat myös oma-aloitteisesti solmia ja toimittaa meille erillisen sopimuksen verottomien matkakustannusten korvausten maksamisesta. Valmis sopimuspohja on tämän tekstin pohjalla.

Sopimus verottomien matkakustannusten korvaamisesta (docx)

Sopimus verottomien matkakustannusten korvaamisesta (pdf)

Se on helppoa kuin heinänteko. Täytät vain FLOY:n rekisteröitymislomakkeen sivustolla, jonka jälkeen pääset kirjautumaan palveluumme. Siellä täytät tarkemmat henkilötietosi (osoite, puhelinnumero, tilinumero palkanmaksua varten jne.) Rekisteröityminen on ilmaista, eikä velvoita mihinkään. Kun aloitat työskentelyn, täytä ensin työnaloittamislomake FLOY:n applikaatiossa ja näin olet vakuutettu kauttamme ja ei muuta kuin hihat rullalle.

Kevytyrittäjyys sopii kaikille, jotka haluavat ansaita osaamisellaan ilman yrittäjyyteen liittyviä paperitöitä. Kevytyrittäjyys on myös loistava tapa kokeilla yrittäjämäistä toimintaa riskittä. Kevytyrittäjyys soveltuu myös opiskelun tai toisen työn ohessa tehtäviin sivutöihin tai projekteihin. Voit siis laskuttaa työsi ilman omaa y-tunnusta tai yritystä. Nopeaa, helppoa ja turvallista

Laskutus FLOY:n kautta on edullista ja hinnoittelu on selkeää. Palvelumaksu veloitetaan vasta palkkiomaksun yhteydessä ja samaan maksusuoritukseen voit yhdistä useamman laskun. Palvelumaksu on 4% arvonlisäverottomasta laskutussummasta. Esimerkiksi 1000 € laskusta (alv 0%) on FLOY:n palkkio vain 40,00 €.


Lisäksi FLOY pidättää verottajalle veroprosenttisi mukaisen ennakonpidätyksen ja mahdollisen arvonlisäveron sekä huolehtii lakisääteisestä SAVA-maksustasi.  SAVA maksun osuus on vuonna 2022 1.34% ja FLOYturvan osuus on 2,5% laskutuksen arvonlisäverottomasta loppusummasta, se takaa, että yrittämisesi on turvallista.
FLOY:n pidättämät maksut voit vähentää tulonhankkimiskustannuksina omassa verotuksessasi.


Kokeile Palkkalaskurillamme miten edullinen FLOY:n palvelu on.

Kyllä olet, kunhan olet rekisteröitynyt ja aktivoinut työilmoituksen käyttöjärjestelmässämme. 

Kaikki FLOY Kevytyrittäjät ovat työilmoituksen täyttämisen jälkeen vakuutettuja tapaturman, vastuuvakuutusten (muistathan tarkistaa asiakaspalvelustamme, että vastuuvakuutuksemme kattaa toiminnan vastuuvakuutuksen toimialasi osalta) sekä oikeusturvan osalta. 

FLOYlla on monia muita laskutuspalveluyrityksiä kattavampi tapaturmavakuutus kevytyrittäjälle, joka työtapaturman sattuessa oikeuttaa YEL- työtulon määrästä riippumattomaan päivärahakorvaukseen tiettyjen ehtojen täyttyessä. Lisää tietoa tästä löydät käyttöjärjestelmästämme.

Kevytyrittäjä tai henkilö, joka käyttää laskutuspalvelua tekemänsä työsuorituksen laskuttamiseen ei ole juridisesti yrittäjä, eikä toisaalta palkansaajakaan. Kevytyrittäjä on verotuksellisesti palkansaaja, jolla saattaa olla lakisääteinen velvollisuus maksaa YEL-maksua eli yrittäjän eläkevakuutusta. Jokaisen laskutuspalvelun kautta veloitettavan työsuorituksen ajaksi muodostuu määräaikainen työsuhde.

Työvoimapoliittisesti ja eläkevakuuttamisen kannalta FLOY:n kautta tehty työ luetaan yrittäjämäisesti tehdyksi työksi. Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus on pakollinen, kun kaikki seuraavat ehdot täyttyvät kohdallasi:

 • Työtulosi vuonna 2022 ovat vähintään 8 261,71 euroa 12 kuukauden ajanjaksolla.
 • Kevytyrittäminen laskutuspalvelun kautta on toistuvaa eli lähetät useamman kuin yhden laskun tai toimintasi kauttamme jatkuu vähintään neljä kuukautta.
 • Olet 18-67 vuotias.
 • Et saa työeläkelakien mukaista vanhuuseläkettä.

YEL-vakuutuksen voit ottaa myös jälkikäteen; se on kuitenkin otettava 6 kuukauden sisällä siitä, kun YEL-vakuuttamisen ehdot täyttyvät, jotta laiminlyömiskorotukselta voidaan välttyä.

Lue lisää YEL-maksuista Veritaksen sivuilta »
Veritaksen YEL-laskuri »

FLOY Kevytyrittäjäksi rekisteröityminen ei sitouta mihinkään. Voit laskuttaa töitäsi kauttamme, mutta mitään velvoitetta siihen ei ole. Kun haluat käyttää palveluamme – me palvelemme. Ainut mihin odotammme Sinun sitoutuvan on sovitun työtehtävän ammattimaiseen suorittamiseen. Kun olet työsi tehnyt ja palkkiosi ansainnut, voit luottaa siihen, että FLOY hoitaa laskutuksen ja tilittää palkkiosi nopeasti.

Kannattaa. Voit testata riskittä liikeideasi aloittamalla FLOY Kevytyrittäjänä. Sinun ei tarvitse sitoutua yrittäjän velvollisuuksiin, pääset aloittamaan työt heti ja voit keskittyä paperisodan sijaan oman ammattitaitosi hyödyntämiseen.

Rekisteröidyttyäsi palveluun voit luoda ensimmäisen laskun vaikka samantien. Kokeillessasi FLOY Kevytyrittäjyyttä et menetä mahdollisuutta starttirahaan. Jos myöhemmin päätät ryhtyä itsenäiseksi yrittäjäksi, on se paljon helpompaa; sinulla on jo valmiita asiakkaita ja kokemusta markkinointi- ja myyntityöstä.

Jos markkinoilta ei löydy tarpeeksi tilausta ideallesi, kevytyrittäjänä voit lopettaa toimintasi nopeasti ja täysin ilman hankalaa byrokratiaa. Mikäli perustat oman yrityksen eikä yritys kannatakaan, on sen lopettaminen hankalaa. Perustaessasi yrityksen olet myös luopunut työntekijän työttömyysturvasta ja sen takaisin saaminen on aikaa vievää. Kevytyrittäjyyden lopettaminen onnistuu pelkällä lopettamisilmoituksella YEL-rekisteriin.

Mikäli liikevaihtosi vaihtelee kausittain tai on pienehkö, niin FLOY:n palvelu on järkevämpi ratkaisu. Edullinen palvelumaksumme lasketaan vain laskutuksesta eikä mitään juoksevia kuukausikuluja ole. Yrittäjänä kiinteiden kulujen määrä kuukausitasolla voi olla hyvinkin huomattava suhteessa liikevaihtoon.

Oman yrityksen kannattavuus riippuu siitä onko sinulla riittävän laaja asiakaskunta, joka takaa vakiintuneet tulot ja paljonko yrityksen hallinnollisia asioita joutuu teettämän ulkopuolisilla.

Toimiessasi FLOY Kevytyrittäjänä et perusta omaa yritystä vaan olet FLOY:n palkansaaja; näin et myöskään menetä mahdollisuutta starttirahaan. Mikäli päätät myöhemmin perustaa oman yrityksen ja haet starttirahaa, voidaan aiemmin harjoitettu yrittäjämäinen toiminta FLOY:n kautta katsoa puoltavaksi asiaksi.

Nyrkkisääntönä maksamme palkkiosi kun laskutettavan toimeksiantajan suoritus näkyy järjestelmässämme. Voit myös sopia kanssamme keräätkö useamman laskun sisään ennen tilittämistä ja milloin haluat summat tilitettäväksi. 

Saat tekstiviestillä ilmoituksen palkkion maksamisesta. Saat myös jokaisen palkanmaksun yhteydessä palkkaerittelyn sähköpostiisi.

Mikäli olet laskuttanut asiakastasi ja et ole vielä saanut palkkaa, voi olla useita syitä tähän tilanteeseen.
Yleisimmät syyt ovat seuraavat:

 • Asiakkaasi ei ole vielä maksanut laskua. Tarkista, onko asiakkaasi suorittanut maksun ja että se on
  kirjautunut laskutusjärjestelmään.
 •  Laskussa on määritelty eräpäivä, joka ei ole vielä saavutettu. Odota eräpäivän saapumista ennen
  kuin tiedustelet palkan maksamista.

Asiakkaasi on ehkä suorittanut maksun, mutta sen näkyminen laskutusjärjestelmässä viivästyy
pankin käsittelyaikojen vuoksi.

 •  On mahdollista, että asiakas on maksanut laskun virheellisesti. Tarkista, että laskussa oleva
  viitenumero on oikein ja että maksettu summa vastaa laskun määrää.

Varmista, että olet ilmoittanut oikean tilinumerosi FLOYn hallintapaneelissa. Virheellinen tilinumero voi
aiheuttaa maksun viivästymisen tai epäonnistumisen.

Jos sinulla on avoimia kuluja tai pyyntöjä lisäselvityksestä, jotka odottavat käsittelyä, varmista, että olet
vastannut niihin ja toimittanut tarvittavat tiedot.

Muistathan, että eräpäivä ei ole välttämättä palkanmaksupäivä. Nyrkkisääntönä palkanmaksu tapahtuu
seuraavana päivä, sillä asiakkaalla on eräpäivänä aikaa maksaa lasku klo. 23.59 asti. Mikäli asiakkaasi
maksoi laskun aikaisemmin, tarkistathan asiakkaaltasi, että hän on vaihtanut järjestelmässä eräpäivän.

Mikäli kohtaat ongelmia tai tarvitset lisätietoja, voit aina ottaa yhteyttä meidän asiakaspalveluun. Me autamme sinua selvittämään tilanteen ja tarvittaessa annamme lisäohjeita.

Voit laskuttaa. Tarvitsemme verokortin viimeistään siinä vaiheessa kun haluat saada palkan. Verokortti kannattaa toimittaa ajoissa niin palkanmaksu voidaan suorittaa ilman turhia odotteluja.

Laskuttaminen tapahtuu Floy-applikaation kautta, johon saat tunnukset rekisteröityessäsi.

Ensiksi voit laskea palkkalaskurillamme paljonko sinun tulee laskuttaa saadaksesi tietyn suuruisen palkan tilillesi. Laskuri toimii myös kätevänä apuna, kun suunnittelet hintaa palvelullesi.

Työsi lisäksi voit laskuttaa matkakuluja, materiaaleja, tarvikkeita, työkalukorvauksia, yms. Voit sopia näiden hinnat toimeksiantajasi kanssa suoraan. Laskutettavat matkakulut eivät liity verotuksessa vähennettäviin verottajan ohjeiden mukaisiin enimmäismääriin vaan nekin voitte sopia vapaasti.

Palkanmaksun kannalta nämä eivät ole verotuksellisesti korvattavia kuluja, vaan ne siirtyvät normaalisti palkaksesi laskun loppusumman perusteella.

Muista laskuttaa tarvittaessa ALV. Yrityksille hinnat ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa (esim. 1000 euroa, +ALV). Yksityishenkilöille puolestaan aina arvonlisäverollisilla hinnoilla (esim. 1240 euroa, sisältäen ALV:n).

Voit laskuttaa kaikilla käytössä olevilla alv-kannoilla, myös arvonlisäveroton laskutus ja käänteinen ALV onnistuu. Alastasi johtuen voi arvonlisävero laskussa olla pienempi, sillä laskutamme alasi arvonlisäveron mukaisesti.

Ilmoittaessasi tarjoamasi palvelun myyntihinnan, muista aina mainita onko hinta arvonlisäverollinen (sis.alv 24%) vai arvonlisäveroton (alv 0%). Yksityishenkilöille hinnat on aina ilmoitettava arvonlisäverollisina.

Lasku lähetään asiakkaalle arkisin saman päivän aikana. Tarkistamme aina laskun tiedot ennen sen lähettämistä. Mikäli antamissasi laskutustiedoissa on epäselvyyksiä, otamme sinuun yhteyttä ennen laskun lähettämistä.

Opiskelijan on itse huolehdittava, että henkilökohtainen vuosituloraja ei ylity. Tietoa opiskelijan tuloista ja niiden vaikutuksesta opintotukeen löydät Kelan sivuilta.

FLOY on Vastuu Group Oy:n tilaajavastuu-palvelun luotettava kumppani. Tämä antaa sinulle, sekä työntilaajalle varmuuden, että toimimme lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Pyynnöstä toimitamme tilaajavastuulain mukaisen todistuspaketin sähköpostilla veloituksetta.

Kyllä, palvelumme käyttäjät saavat kauttamme  valttikortin, mikäli työsi sellaista vaatii. Tarvitsemme valttikorttia varten passikuvamaisen kasvokuvan (mikäli olet uusi asiakas, sinun tulee toimittaa verokorttisi meille ennen tilausta, tai lähettää veronumero erikseen). Tilaus sisältää kaksi korttia:

Oranssin Valtti-älykortti

 • Kulunvalvonnan käyttöön
 • Älykortin tiedot on talletettu sähköiseen korttivarastoon
 • Kortin tunnisteena on viivakoodi ja sirutunniste

Sininen Valtti-henkilökortti

 • Kuvallinen, työturvallisuuslain mukainen ja rakennustyömailla käytettävä henkilötunniste

Saat kortista digitaalisen version parhaimmillaan muutamassa kymmenessä minuutissa sähköpostiisi, mikäli tilanne sitä vaatii.

Tilauksen hinta on 50€, jonka vähennämme myöhemmin laskutuksestasi. Valttikortista koituneet kustannukset voit vähentää tulonhankkimiskuluina omassa verotuksessasi.

Kevytyrittäjänä tarvitset YEL-vakuutuksen, jos

 • olet täyttänyt 18 vuotta,
 • työllistät itse itsesi,
 • työskentelysi jatkuu vähintään neljä kuukautta ja
 • YEL-työtulosi (kevytyrittäjänä bruttopalkkasi) ylittää vähintään neljän kuukauden aikana noin 689 € kuukaudessa (2022).

Vakuuttaminen alkaa 18-vuotissyntymäpäivää seuraavan kalenterikuukauden alusta. Vakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja riippuu yrittäjän syntymävuodesta. Yläikäraja on

 • vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä 68 vuotta,
 • vuonna 1958–61 syntyneillä 69 vuotta ja
 • vuonna 1962 tai myöhemmin syntyneillä 70 vuotta.

Jos työllistät itsesi kevytyrittäjänä vanhuuseläkkeen rinnalla, YEL-vakuuttaminen on sinulle vapaaehtoista.

Tarvitset YEL-vakuutuksen, kun työskentelet niin paljon, että YEL-työtulosi eli bruttopalkkasi ylittää keskimäärin 689 € (2022) kuukaudessa. YEL-vakuutuksen alkamispäiväksi tulee se päivä, kun bruttopalkkasi ylittää tämän rajan.

Esimerkki
Tiina Timpuri aloittaa työskentelyn maaliskuussa ja hänen bruttopalkkansa on maalis- huhti- ja toukokuussa 300 euroa kuukaudessa. Kesällä toiminta vilkastuu ja kesäkuusta alkaen Tiinan bruttopalkka on 850 € kuukaudessa. Tiinan tulee ottaa YEL-vakuutus 1.6. alkaen.

Se pitää paikkansa. Sinulla on kuusi kuukautta aikaa ottaa YEL-vakuutus. Vakuutuksen alkamispäiväksi tulee kuitenkin aina se päivä, kun bruttopalkkasi ylittää YEL-työtulon minimirajan noin 689 € (2022) kuukaudessa.

Esimerkki
Kira Konsultti aloittaa työskentelyn marraskuussa 2021 ja hänen bruttopalkkansa on alusta alkaen 2800 € kuukaudessa. Kiran on otettava itselleen YEL-vakuutus huhtikuun 2022 loppuun mennessä. Vakuutuksen alkamispäiväksi tulee kuitenkin 1.11.2021.

Jos bruttopalkkasi ylittää YEL-vakuuttamisen minimirajan noin 689 € (2022) kuukaudessa, mutta työskentely kestää alle neljä kuukautta, sinun ei tarvitse ottaa YEL-vakuutusta.

Esimerkki
Kalle Kouluttaja on kutsuttu vetämään kurssi, joka kestää neljä viikkoa. Hän valmistelee kurssin sisältöä kaksi viikkoa ennen kurssin alkamista. Yhteensä hän työskentelee kurssin parissa kuusi viikkoa. Kallen saama bruttopalkka kurssista on 8 100 €. Kallen ei tarvitse ottaa YEL-vakuutusta, jos tämä on hänen ainoa toimeksiantonsa eikä hän muuten työskentele kevytyrittäjänä tai yrittäjänä.

Jos bruttopalkkasi vaihtelee, mutta ylittää keskimäärin 689 € kuukaudessa, sinun pitää ottaa YEL-vakuutus.

Esimerkki
Pirkko Puutarhurin kiireisin sesonki ajoittuu huhtikuun alusta syyskuun loppuun. Talviaikaan töitä on satunnaisemmin. Pirkon YEL-vakuutus on voimassa koko vuoden. Pirkon YEL-työtulo arvioidaan siten, että se vuositasoisena vastaa hänen bruttopalkkansa määrää. Lisäksi Pirkko valitsee vakuutusmaksujensa laskutuskuukaudet sesonkinsa mukaan.

YEL-työtulo on arvio bruttopalkastasi vuositasolla vakuutuksen alkamisesta tai työtulomuutoksesta eteenpäin. YEL-työtulosi arvioinnissa voidaan hyödyntää jo toteutuneen bruttopalkkasi määrää ja laskea sen perusteella vuositasoinen arvio bruttopalkastasi.

Jos työskentelysi lisääntyy tai vähenee, ilmoita muutoksesta meille ja hae muutosta YEL-työtuloosi.

Esimerkki
Olli Opiskelija työllistää itsensä opintojensa ohessa siivoojana. Ollin bruttopalkan määrä vaihtelee paljon. Esimerkiksi helmi-maaliskuussa Olli ehtii tehdä paljon töitä ja hänen bruttopalkkansa on 1000 € kuukaudessa. Huhti- ja toukokuussa hänellä on paljon tenttejä. Työskentelyä on vähemmän ja bruttopalkka on 200 € kuukaudessa. Kesällä Olli työskentelee täysipäiväisesti ja hänen bruttopalkkansa on 1800 € kuukaudessa. Syyskuussa opintojen myötä työskentely taas vähenee ja bruttopalkka on 400 € kuussa.

Ollin bruttopalkka:
helmikuu 1000 €
maaliskuu 1000 €
huhtikuu 200 €
toukokuu 200 €
kesäkuu 1800 €
heinäkuu 1800 €
elokuu 1800 €
syyskuu 400 €
yhteensä 8200 €

Ollin bruttopalkka kahdeksan kuukauden aikana on yhteensä 8 200 € eli noin 1 025 € kuukaudessa. Olli kertoo kuukausittaisen keskiarvon 12:lla, jotta saa YEL-työtulonsa vuositasoiseksi. Ollin YEL-työtulon oikea taso on siis noin 12 000 €.

Kevytyrittäjillä YEL-vakuuttamisvelvollisuus ja YEL-työtulon oikea taso ratkaistaan bruttopalkan perusteella. Esimerkiksi asiakkaalta laskutettavia kuluja tai verovapaita kustannustenkorvauksia ei pidetä palkkana eikä niitä huomioida YEL-työtulon määrittelyssä.

YEL-työtuloa ei lasketa kalenterivuodelta. YEL-työtulo määritellään aina vuositasoisena summana, vaikka YEL-vakuutus olisikin voimassa vain osan vuotta.

Kalenterivuosi tarkoittaa tammi-joulukuun välistä aikaa.

Vuositasoinen tarkoittaa mitä tahansa 12 kuukauden ajanjaksoa, esimerkiksi 1.4.2021-31.3.2022.

Vaikka YEL-työtulo arvioidaan vuositasoisena, YEL-vakuutusmaksut laskutetaan vain vakuutuksen voimassaoloajalta.

Esimerkki
Ville Valokuvaaja työskentelee kevytyrittäjänä viisi kuukautta ja hänen bruttopalkkansa on 1000 € kuukaudessa. Ville arvioi, että ei tarvitse YEL-vakuutusta, koska hänen bruttopalkkansa jää alle 8 261,71 € vuonna 2022 (YEL-minimityötulo). Kun Villen bruttopalkkaa tarkastellaan vuositasoisena (1000 € x 12), se ylittää YEL-vakuuttamisen minimirajan. Villen tulee ottaa YEL-vakuutus niiden viiden kuukauden ajalle, jolloin hän työskentelee. Ville maksaa YEL-vakuutusmaksua viiden kuukauden ajalta eli siltä ajalta, kun vakuutus on voimassa.

YEL-vakuutusta ei voi laittaa tauolle, mutta sen voi päättää, jos työskentelyysi tulee pidempi, useamman kuukauden mittainen tauko. Kun palaat taas takaisin töihin, ota uusi YEL-vakuutus.

Ota YEL-vakuutus,

Jos työskentelet sairauden vuoksi vähemmän, ilmoita muutoksesta meille ja hae työtulonmuutosta, jotta se vastaa työpanostasi. Muista tehdä muutoshakemus heti kun huomaat työskentelysi vähentyneen, koska YEL-työtuloa voidaan muuttaa aikaisintaan hakemuspäivästä alkaen.

Hae muutosta työtuloosi Varma Asioinnissa

YEL-vakuutusmaksuihisi voit vaikuttaa muuttamalla vakuutuksesi eräkuukausia tai käyttämällä YEL-maksujoustoa.

Lue lisää YEL-maksujouston edellytyksistä

Vaikka laskutus ja maksaminen hoidetaan laskutuspalveluyrityksen kautta, se ei tarkoita, että olet automaattisesti työeläkelakien mukaan yrittäjä. Jos kevytyrittäjän ja työn tilaajan välinen työntekosuhde täyttää työsuhteen tunnusmerkit, kyseessä on työsuhde. Tällöin eläkevakuuttamisesta vastaa työnantaja.

Eläketurvakeskuksen ratkaisujen mukaan mm. kahvilatyöntekijät ja kaupan myyjät ovat työntekijöitä.

Lisää tietoa työsuhteen ja yrittäjätoiminnan tunnusmerkeistä Eläketurvakeskuksen Työeläkelakipalvelussa

Jos mietit kumpaa työeläkelakia sinuun kevytyrittäjänä sovelletaan, ota rohkeasti yhteyttä Varman asiantuntijoihin.

Lisätietoa saat Varman sivuilta täältä

HAE