Intohimo e-urheiluun toi Elina Laurilan unelmaduuniin Helsinkiin

Intohimo pelaamiseen toi Elina Laurilan unelmaduuniin Helsinkiin

Oletko miettinyt, että voisit rakentaa omannäköisen uran siitä, mitä intohimoisesti rakastat? Liiketalouden tradenomi Elina Laurila tietää, että huikeaan työtilaisuuteen tarttuminen voi pyöräyttää elämän kerralla hyvin erinäköiseksi. “Pakkasin kamat ja muutin tänne kissan kanssa ihan äskettäin. Pari ekaa viikkoa meni Helsingissä niin, että suurin piirtein itkin ilosta, että olen nyt täällä ja saan tehdä töitä Elisa Esportsille.” Näin kuvailee Elina Laurila menneen kuukauden tapahtumia. 

Kuka tämä nuori rohkea nainen on, ja ennen kaikkea, mikä on hänen tarinansa? Otetaanpa selvää.

“Olis pitänyt jäädä vaan himaan pelaamaan”

Elina Laurila on kotoisin Haapajärveltä. Opiskelut veivät Jyväskylään ja JAMK:iin, mistä hän valmistui liiketalouden tradenomiksi 2021. Opiskelujen ohessa toisessa vaakakupissa painoi intohimo e-urheilua kohtaan. Joskus kun luento ei niin napannut, kuultiin Laurilan suusta nämäkin sanat: “Olis pitänyt jäädä vaan himaan pelaamaan!” 

“En ikinä ajatellut, että tekisin töitä e-urheilun parissa. Mutta kun kiinnostus pelaamiseen oli kova, tein projektiopintoja hankkeeseen, joka liittyi e-urheiluun. Siitä taas vinkattiin minusta eteenpäin yhteen organisaatioon, ja sieltä toiseen.” Opinnäytetyökin liittyi e-urheiluun, johtamiseen ja esimiestyöhön, sekä pelaajien sitouttamiseen.

Omaa unelmauraa rakentamassa

“Varsinaisesti aloitin työt esportsin parissa koronan alkuaikoina 2020. Minua kiinnostavat erityisesti pelaajat ja tarinat, joten oli luontevaa alkaa tehdä sisällöntuotantoa e-urheiluun.”

E-urheiluala on lähtenyt pienestä, mutta kasvaa ja kehittyy koko ajan. Etenkin pari vuotta sitten kaikki alan organisaatiot olivat pieniä, joten työntekijöiden palkkaamista pidettiin riskisenä. Siksi alalle muodostui tapa kevytyrittäjyydestä. Elina Laurila valitsi ensin toisen laskutuspalvelun, josta siirtyi vastikään FLOY:lle.

Työtarjous Elisa Esportsilta tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Laurila kertaa viimeisen reilun kuukauden tapahtumia: “Oltiin jo aiemmin juteltu yhden heidän työntekijän kanssa, että puhutaan syksyllä enemmän. Sitten sainkin soiton, että muuttaisitko muutaman viikon päästä Helsinkiin töihin?! Alunperin oli tarkoitus asua vielä vuosi Jyväskylässä, mutta nyt se haave Helsinkiin muuttamisesta toteutuikin rytinällä aiemmin. Eihän tällaista tilaisuutta voinut jättää käyttämättä!”

Elisa Esportsin puitteissa Laurila on saanut yhdistää kaksi intohimoaan: e-urheilun ja tarinankerronnan: “Olen nyt markkinoinnissa mukana, tehnyt mm. tiktokia ja erilaisia tekstisisältöjä. Elisa on iso toimija Suomessa ja e-urheilussa, mutta heitäkin laskutan FLOY:n kautta kevytyrittäjänä.”

Elisan lisäksi monipuolinen nainen tekee kevytyrittäjänä sisältöjä myös muun muassa Exen E-sportsille, joka on FLOY:n yhteistyökumppani. Työtehtävät tukevat toisiaan, vaikka sisältöä tehdään eri organisaatioille. Laurila summaa, että e-urheilu bisneksenä ja alana kasvaa kokoa ajan ja on hyvin tavallista, että moni alalla tekee moneen paikkaan töitä.

Parasta kevytyrittäjyydessä ja FLOY:ssa

Laurilasta ei pitänyt koskaan tulla yrittäjää.

“Muistan kun mulla oli AMK:ssa joku yrittäjyyskurssi ja totesin, etten halua koskaan olla yrittäjä! Arvostan liikaa vapaa-aikaani. Suomessa on aika negatiivinen kuva yrittäjyydestä, että tehdään ympäripyöreitä päiviä. Se ajattelumalli alkaa vasta pikkuhiljaa murtua.”

Mutta niinpä vain hänestä tulikin kevytyrittäjä. 

“En tykkää siitä, jos on pakko käyttää aikaa tylsiin asioihin…kaikki mahdollinen kirjanpito ja niin edelleen. Numerot ei ole mun vahvuus, mutta kevytyrittäjänä se on vaan niin helppoa, kun naputtelet laskun, eikä tarvitse miettiä liikoja.”

Laurila myöntää pohtineensa jossain vaiheessa, pitäisikö laittaa oma toiminimi pystyyn, mutta tässä vaiheessa kevytyrittäjyys tuntuu parhaalta ratkaisulta, sillä ei tarvitse stressata niin monesta asiasta.

Siirtymä FLOY:hin kävi Exen-yhteistyön kautta. Exenillä on starttaamassa CS:GO Akatemia, jonka pääyhteistyökumppani FLOY on. Laurila kertoo, että akatemiaan haetaan Jyväskylän alueelta nuoria pelaajia, jotka eivät vielä pelaa ammatikseen ja FLOY tarjoutui tukemaan akatemian toimintaa, saaden samalla näkyvyyttä alalta. E-urheilun parista löytyy itse pelaajien lisäksi paljon sisällöntuottajia, graafikoita, myynnin ammattilaisia ja niin edelleen, joille kevytyrittäjyys on potentiaalinen vaihtoehto laskuttamiseen.

FLOY:n palvelumaksu on pienempi kuin Laurilan aiemmin käyttämässä laskutuspalvelussa: “En ole brändi- tai merkkiuskollinen, vaan mistä saan parhaan diilin niin otan sen. Kaiken kaikkiaan FLOY:sta on tullut tosi positiivinen mielikuva.”

Kevytyrittäjällä on vapaus tehdä töitä moneen paikkaan. “Tämäkin on hauska esimerkki: Käytiin Exen-yhteistyön puitteissa FLOY:n toimarin, Tommin, kanssa lounaalla ja huomattiin, että sisältömarkkinoinnin osaamiselleni olisi tarvetta myös heillä. Jatkossa tulen tekemään myös FLOY:lle töitä sosiaalisen median sisällöntuottajana.”

Missä pelimimmi näkee itsensä kolmekymppisenä?

Tulevaisuuden haaveista kysyttäessä sanavalmis nainen häkeltyy hetkeksi. “Ai viiden vuoden päästä, sit kun oon kolkyt?! Huhhuh…toivon, että se on edelleen e-urheiluun ja pelaamiseen liittyvää, mutta mitä se on…erittäin hyvä kysymys…olen aina rakastanut kirjoittaa ja että pääsen tutustumaan ihmisiin ja kertomaan tarinoita ihmisistä.”

Hetken pohdittuaan hän jatkaa: “Toisaalta voi olla, että jossain vaiheessa kiinnostaisi koko alan edistäminen. Haluaisin kehittää alan käytäntöjä ja nähdä esportsin parissa myös enemmän naisia.” 

Laurilan tulevaisuus tuntuu viimeisen kuukauden kokemusten perusteella olevan Helsingissä…Tai luultavasti ainakin Euroopan sisällä. Elämä on auki ja kaikki on mahdollista: “Jos tulee joku loistava tilaisuus, kuten tämä Elisan työpaikka, eihän sitä voi skipata!

Neuvot pelialasta ja kevytyrittäjyydestä haaveileville

Kuinka sitten pääsisi pelialalle, jos sinne mielii? 

Elina Laurilalla on muutama kullanarvoinen vinkki takataskussaan:

  • Kontaktit ja verkostot: “Tällä alalla on ihan äärettömän mukavia ihmisiä, menee vaan juttelemaan, että nimi jää mieleen. Kun on pienet piirit, niin sana liikkuu tosi nopeasti. Mä vaan oon tehnyt sitä, että puhun ihmisille ja olen aktiivinen twitterissä.”
  • Alan tapahtumat: “Ihmisiin törmää tietysti varmimmin pelialan tapahtumissa, esimerkiksi marraskuussa Elisa Mastersissa Espoon Metroareenalla. Pitää vaan uskaltaa avata suu, että haluaisin tehdä töitä tällä alalla – videoditoreita, graafikoita jne tarvitaan aina!”

Aloittaville (kevyt)yrittäjille Laurila antaa elämänohjeensa: ”Luota sun intuitioon, ja tartu eteen tuleviin tilaisuuksiin!”

Elina Laurila on hyvä esimerkki siitä, että mitä vaan huikeaa voi tapahtua, kun kertoo avoimesti, mikä kiinnostaa ja on itse aktiivinen ja rohkea toteuttamaan unelmiaan.

Elina Laurila    Elina Laurila ja Exen-työporukkaa

Lue lisää
Elisa Masters
Elisa Esports
Exen

Ota yhteyttä
Elina Laurila twitter: @elina_alaurila

 

 

Jaa blogi

HAE